დიდი ხანია, რაც ავოკადო, სავაჭრო სივრცეებში პროდუქტების განყოფილების ფავორიტი გახდა, შეგხვდებათ ბევრგან, მაგალითად ავოკადოს სალათი ძალიან პოპულარულია, მაგრამ არც სმუზი და ბრაუნია გამონაკლისი. ასევე, ავოკადოს ზეთი ერთ-ერთი ყველაზე ჯანსაღი პროდუქტია, რომლის ზეთის ყიდვა და კვების რაციონში დამატება დიდი სარგებლის მომტანი იქნება თქვენი ჯანმრთელობისთვის.

ამ ბლოგში დეტალურად მიმოვიხილავთ, თუ რა აქცევს ამ მსხლის ფორმის ხეხილოვან მცენარეს სუპერპროდუქტად.

ავოკადოს სამშობლოდ მექსიკაა მიჩნეული. ავოკადო უაღრესად მნიშვნელოვანი იყო ამერიკის ძირძველ მოსახლეობაში. გარდა იმისა, რომ ერთ-ერთი საარსებო საშუალება გახლდათ, მას გააჩნდა მითოლოგიური დატვირთვა. ძველი მაიას კალენდრის მეთოთხმეტე თვე (K’ank’in) ავოკადოს ვიზუალიზაციითაა წარმოდგენილი.

ამასთან ერთად, აცტეკებს სჯეროდათ, რომ ავოკადო მათ არაბუნებრივ ძალას აძლევდა.

დღეს მითოლოგიური დატვირთვა ნაკლებად, მაგრამ კულინარიაში პოზიციების გამყარებასთან ერთად, განსაკუთრებით ამერიკაში, ეს ხილი პოპ-კულტურის ნაწილად იქცა.

კი, ავოკადო ნამდვილად ხილია. მეტიც, ერთ-ერთი ისეთი იშვიათი ხილია, რომელიც შეიცავს ჯანსაღ უჯერ ცხიმებს. ეს ცხიმები ხელს უწყობს არასასურველი ქოლესტერინის შემცირებას.

ჯანსაღი ცხიმები აძლევს მას საშუალებას იყოს “ბუნებრივი კარაქი” და ჩაანაცვლოს არასასურველი ცხიმებით სავსე პროდუქტი, როგორიცაა ნამდვილი კარაქი, მაიონეზი და ა.შ.

ავოკადოს ჯიშები იყოფა სამ გეოგრაფიულ ჯგუფად. არსებობს ტროპიკული, ნახევრადტროპიკული და სუბტროპიკული.

  • ანტილიური (ტროპიკული) ჯგუფი ხარობს ტროპიკულ დაბლობებზე. ამ ჯგუფში შედეგის შემდეგი ჯიშები: “ვალდინი“, “სიმონდსი“ და “შავი პრინცი”.
  • გვატემალური, იგივე ნახევრადტროპიკული, ჯგუფის სამშობლოა ტროპიკული მთიანი ზონები. ამ ჯიშებს მოკლე ხნის მანძილზე შეუძლიათ გაუძლონ 0 გრადუს ტემპერატურას. მათი ნაყოფი დაახლოებით  0,5-დან 1.5 კილოგრამამდე იწონის.
  • მექსიკური (სუბტროპიკული) ჯგუფის სამშობლოა მექსიკის სუბტროპიკული ზონა. ამ ჯგუფის ჯიშები ყველაზე მეტადაა გავრცელებული. მათი ნაყოფი საკმაოდ პატარაა და საშუალოდ 250 გრამს იწონის.

დღესდღეობით არსებობს ორი ჯგუფის (უფრო ხშირად გვატემალური, მექსიკური) ჯიშების შეჯვარებით გამოყვანილი ჯიშებიც. ჩვენთვის განსაკუთრებული მნიშვნელობა მხოლოდ მექსიკური ჯგუფის ჯიშებს გააჩნიათ.

საქართველოში ავოკადო პირველად 1904 წელს შემოიტანეს, სოხუმის ბოტანიკურ ბაღში. 1913 წელს ის უკვე ბათუმის ბოტანიკურ ბაღშიც გამოჩნდა და ნელ-ნელა ბევრგან მოიკიდა ფეხი. 

საქართველოს ჰავა მისთვის ხელსაყრელი აღმოჩნდა. შავი ზღვის სანაპიროზე რამდენიმე ჯიშის ნერგები იყო გაშენებული: მექსიკოლა, ფუერტე, პუებლა. 

ავოკადოს განსხვავებული მეთოდებით იყენებენ მთელი მსოფლიოს მასშტაბით. ბრაზილიაში მას მიირთმევენ როგორც დესერტს, ხოლო დასავლეთ აფრიკაში ზემო ნახსენები სმუზის ფუნქცია აქვს - მთლიან ავოკადოს ჭყლეტენ თასში, ამატებენ ცოტა შაქარს და რძეს. სულ ესაა.

გარდა გემოსი, ავოკადოს სასარგებლო თვისებები ამ ხილის ერთ-ერთი მთავარი ღირსებაა.

ავოკადოს სასარგებლო თვისებები

მოდი უფრო დეტალურად ვნახოთ თუ რა არის ავოკადო. ეს ხილი  ვიტამინების C, E, K და B6-ის შესანიშნავი წყაროა. ასევე მასში შედის რიბოფლავინი, ნიაცინი, ფოლიუმი, პანტოთენის მჟავა, მაგნიუმი და კალიუმი. ეს ხილი ჩვენს ორგანიზმს უზრუნველყოფენ ლუთეინით, ბეტა კაროტინითა და ომეგა 3 ცხიმოვანი მჟავებით.

ავოკადო შეიცავს სასარგებლო ცხიმების მაღალ დონეს, რაც ადამიანს ეხმარება თავი დანაყრებულად იგრძნოს. ჯანსაღი ცხიმები ანელებენ ნახშირწყლების დაშლას, რაც ხელს უწყობს სისხლში შაქრის დონის დასტაბილურებას.

დაახლოებით ნახევარი ავოკადო, ან 100 გრამი შეიცავს:

160 კალორია

14,7 გრ ცხიმი

8,5 გრ ნახშირწყლები

6.7 გრ ბოჭკო

1 გრ-ზე ნაკლები შაქარი

ცხიმი აუცილებელია სხეულის თითოეული უჯრედისთვის. სასარგებლო უჯერი ცხიმების მიღება ხელს უწყობს კანის სიჯანსაღეს, აძლიერებს ცხიმში ხსნადი ვიტამინების, მინერალების, სხვა საკვები ნივთიერებების შეწოვას და აძლიერებს იმუნურ სისტემას.

ავოკადოს კალორია სხვა ხილთან შედარებით შეიძლება დიდად მოგეჩვენოთ, მაგრამ ბოჭკოს დამსახურებით ავოკადო ძალიან მსუყეა და ხშირად ჭამის პრობლემა არ შეგექმნებათ.

შესაბამისად, ავოკადოს სალათი იქნება თუ სხვა კერძი, შეგიძლიათ თამამად მიირთვათ და არ იფიქროთ ზედმეტ წონაზე.

100 გრამი ავოკადო მდიდარია 76 მილიგრამი ბუნებრივი მცენარეული სტერინით, რომელსაც ბეტა სიტოსტეროლი ეწოდება. ბეტა სიტოსტეროლი ხელს უწყობს ქოლესტერინის დონის ნორმის ფარგლებში შენარჩუნებას, რაც მნიშვნელოვანია გულის ჯანმრთელობისთვის.

ავოკადო თვალისთვის და მეხსიერებისთვის 

თვალის ქსოვილში არის ორი მნიშვნელოვანი ფიტოქიმიკატი - ლუთეინი და ზეაქსანტინი,  რომლითაც ასევე მდიდარია ავოკადო. ისინი უზრუნველყოფენ ანტიოქსიდანტურ დაცვას, რაც ამცირებს დაზიანების რისკ, მათ შორის გვიცავს ულტრაიისფერი გამოსხივებისგან.

ავოკადოში შემავალი მონოუჯერი ცხიმოვანი მჟავები ხელს უწყობს ცხიმში ხსნადი სხვა სასარგებლო ანტიოქსიდანტების შეწოვას. მაგალითად, ასეთია ბეტა კაროტინი. შედეგად, რაციონში თუ დაემატება ავოკადო, ამან შეიძლება შეამციროს ასაკთან დაკავშირებული მაკულარული დეგენერაცია.

ავოკადო და მეხსიერება განსაკუთრებით კარგ დუეტს ქმნიან. ამ ხილის ჯანსაღი ცხიმი ტვინში სისხლის მიმოქცევას აუმჯობესებს. ეს პირდაპირაა დაკავშირებული კოგნიტური უნარების განვითარებასთან და ასაკის მატებასთან ერთად კოგნიტური ფუნქციების დაქვეითების რისკს ბევრად ამცირებს. 

გარდა ამისა, ავოკადო შეიცავს ტრიპტოფანს, რომელიც წარმოადგენს სეროტონინის წინამორბედს - ნეიროტრანსმიტერს. ტრიპტოფანი პასუხისმგებელია ხასიათის რეგულირებასა და განწყობის ამაღლებაზე.

ასე რომ, შემდეგ ჯერზე როცა მაღაზიაში აღმოჩნდება ავოკადოს ყიდვა არ დაგავიწყდეთ. 

მაღაზიათა ქსელი “ევროპროდუქტი” იმპორტულ, უმაღლესი ხარისხის პროდუქტს გთავაზობთ, რა თქმა უნდა  ავოკადო ფასი და ხარისხი ზუსტ თანხვედრაშია.

ავოკადო ბავშვებისთვის

ბევრი ექსპერტი თვლის, რომ ავოკადოში არსებული ჯანსაღი ცხიმები სასარგებლოა მოზარდის ორგანიზმისთვის და ხელს უწყობს ბავშვის კოგნიტურ განვითარებას. გარდა ამისა, ხილი და ამ შემთხვევაში ავოკადო, არის ვიტამინებისა და მინერალების კარგი წყარო, მათ შორის კალიუმი, რომელიც მნიშვნელოვანია კარგი არტერიული წნევისთვის. საერთო ჯამში, ავოკადო ბავშვებისთვის სასარგებლო ხილია და როგორც წესი, მისი გემო ძალიან უყვართ მოზარდებს.

ავოკადო ორსულობისას

ქალებს შეუძლიათ თავისუფლად მიირთვან ავოკადო ამ გემრიელი ხილით გაამდიდრონ ორსულის მენიუ. ავოკადო ნუტრიენტების კარგი წყაროა, მათ შორის უკვე ხშირად ნახსენები ბოჭკო, კალიუმი და ვიტამინი C. 

მასში არსებული ჯანსაღი ცხიმები კარგია ორსული ქალის მზარდი სხეულისთვის. მიუხედავად იმისა, რომ არ არსებობს საბოლოო პასუხი იმაზე, თუ რამდენი ავოკადო უნდა ჭამოს ორსულმა, ექსპერტების უმეტესობა გვირჩევს დღეში ერთიდან ორ ავოკადომდე შევჯერდეთ. აუცილებლად აირჩიეთ მწიფე ხილი. მოერიდეთ ზედმეტად მომწიფებულს, ან დალურჯებულს.

ასე რომ, როგორც ბავშვების შემთხვევაში, ასევე ავოკადო ორსულობისას ძალიან კარგი პროდუქტია.

აუცილებლად უნდა განვიხილოთ ეს მნიშვნელოვანი საკითხი.

ავოკადო უფრო სწრაფად მწიფდება, როცა  ოთახის ტემპერატურაზე ინახება. ამიტომ, კარგი იქნება თუ მოათავსებთ გრილ, ბნელ ადგილას. თუ მის ჭამას დაუყოვნებლივ არ გეგმავთ, შეგიძლიათ მაცივარშიც მოათავსოთ.

თუ გინდათ რომ სწრაფად დამწიფდეს, ამ პროცესის დასაჩქარებლად, ჩადეთ ავოკადო ქაღალდის ჩანთაში ბანანთან, ან ვაშლთან ერთად. შეამოწმეთ ყოველდღე და როცა შეხებაზე იგრძნობთ სირბილეს, ესე იგი საჭმელად მზადაა.

როგორც კი ავოკადო მომწიფდება, ამის შემდეგ მისი შენახვა მაქსიმუმ სამი დღე შეგიძლიათ - ისიც მაცივარში. 

არის სხვა მეთოდიც - შესაძლებელია მისი გაყინვა.

კარგად გარეცხეთ, შემდეგ გაანახევრეთ ხილი. გაყინეთ ნახევრად, ან შეგიძლიათ გახეხოთ და ლიმონის წვენი მოასხათ. გაყინული ავოკადო, როგორც წესი, ხდება რბილი. ასეთ ფორმაში ის კარგია სალათაში გამოსაყენებლად.

ბევრი ხერხი არსებობს, მაგრამ ჩვენ გეტყვით ყველაზე მარტივად მეთოდს, თუ როგორ მივირთვათ ავოკადო.

გაჭერით ის შუაში, მოაყარეთ ცოტა მარილი და წიწაკა. აიღეთ კოვზი და კანის გაცლის გარეშე პირდაპირ ასე მიირთვით. ვისაც გსურთ უფრო მრავალფეროვანი გამოყენება ჰქონდეს თქვენს ავოკადოს, ამისთვის არაერთი რეცეპტი არსებობს.

რამდენი ავოკადო უნდა მივიღო დღეში

მიუხედავად იმისა, რომ ეს ხილი უამრავი სასარგებლო თვისებით გამოირჩევა, ზოგადად ზღვარს გადასვლა არაფერშია რეკომენდებულია.

მაგრამ სხვა ყველაფერთან ერთად, როგორც უკვე აღვნიშნეთ, ავოკადო მდიდარია კარგი ცხიმებით და მათი დახმარებით საკმაოდ მარტივად გვანაყრებს. ასე რომ, ძალიან რომ მოვინდომოთ, რეკომენდებულ 1 ცალ, მაქსიმუმ 2 ავოკადოს ნორმას რთულად თუ ავცდებით.


გემრიელი რეცეპტები

როგორც უკვე ვახსენეთ, ავოკადო ძალიან პოპულარულია სხვადასხვა ქვეყნის ტრადიციულ კულინარიაში და ადამიანები მას განსხვავებული მეთოდებით იყენებენ. ქვემოთ მოცემულია ორი მარტივად მოსამზადებელი ავოკადოს რეცეპტი.

ავოკადო თინუსი - სალათა

ავოკადო თინუსის სალათი

ინგრედიენტები:

  • თინუსის კონსერვი
  • 1  მწიფე ავოკადო, უხეშად დაჭრილი
  • დაფქული ნიახური
  • დაფქული წითელი ხახვი
  • დამატებით 1 სუფრის კოვზი ზეითუნის ზეთი
  • 2 ჩაის კოვზი ლიმონის წვენი
  • ოხრახუში
  • მარილი
  • შავი პილპილი

მომზადება:

მოათავსეთ ყველა ინგრედიენტი საშუალო ზომის თასში. აურიეთ ჩანგლით, გახეხეთ ავოკადო, დაჭერით თინუსი ნაჭრებად. დაამატეთ ზეითუნის ზეთი და შავი პილპილი.

თქვენს განკარგულებაშია უგემრიელესი ავოკადოს სალათი.


ავოკადო ბროკოლით

ბროკოლი ერთ-ერთი ყველაზე სასარგებლოა მცენარეა და სწორი მომზადების შემთხვევაში თავისი სპეციფიკური გემოთი იდეალურად ამდიდრებს ყველა კერძს.

დაგჭირდებათ ჯანსაღი ავოკადო, რომელიც არ არის ძალიან გადამწიფებული. 

ინგრედიენტები:

500 გრ წვრილად დაჭრილი ბროკოლი 

2 ავოკადო

3 სუფრის კოვზი ზეითუნის ზეთი ექსტრა ვირჯინი

3 სუფრის კოვზი ლიმონის წვენი

მარილი, შავი პილპილი

გახეხილი ნუში

მომზადება:

  1. ბროკოლი მოათავსეთ ცეცხლგამძლე თასში. დაასხით მდუღარე წყალი. 
  2. ამასობაში ავოკადო დაჭერით კუბიკებად და ჩაყარეთ სხვა თასში. დაასხით ზეითუნის ზეთი, ლიმონის წვენი, მოაყარეთ მარილი, პილპილი გემოვნებით და აურიეთ ნაზად.
  3. ნუშის ნაჭრები დაბრაწეთ არაწებოვან ტაფაზე, საშუალო ცეცხლზე. აურიეთ.
  4. ბროკოლი გადაწურეთ. ჩაამატეთ ავოკადოს თასში. მოაყარეთ ნუშის ნაჭრები და მიირთვით.

ევროპროდუქტის რეცეპტების განყოფილებაში დამატებით შეგიძლიათ იხილოთ რეცეპტი: ქათმისა და ავოკადოს ვრაპი სალათის ფოთოლში

ავოკადოს ზეთი და მისი გამოყენება

ავოკადოს ზეთი

ავოკადოს ზეთი არის ავოკადოს ნაყოფისგან გამოწურული ზეთი. რბილი გემო და მაღალი ტემპერატურაზე წვის უნარი მას პოპულარულ კულინარიულ ზეთად აქცევს, მაგრამ შეგიძლიათ მისი უმი მოხმარებაც. ავოკადოს ზეთი სასარგებლო და კვებითი ღირებულებით ძალიან ჰგავს ზეითუნის ზეთს. ექსტრა ვირჯინ ზეითუნის ზეთის მსგავსად, ავოკადოს ზეთი არარაფინირებულია. ინარჩუნებს ნაყოფის გემოსა და ფერს. თავისთავად, ავოკადოს სასარგებლო თვისებები არ იკარგება.

ავოკადოს ზეთი ასევე ხშირად გამოიყენება პირდაპირ კანზე, როგორც დამატენიანებელი. გვხვდება ბევრ კოსმეტიკასა და კანის მოვლის საშუალებებში. გარე გამოყენებისთვის წარმოებისას ზეთი ჩვეულებრივ რაფინირებული და გაუფერულდება, რაც მას ღია ყვითელ ფერს აძლევს.

უკვე არაერთხელ ვახსენეთ ავოკადოს სასარგებლო თვისებების შესახებ - ჯანსაღი ცხიმები, მინერალები, ვიტამინები, ბოჭკო. დავრწმუნდით იმაშიც, რამდენად კარგია მცენარე თვალისთვის და მეხსიერებისთვის.

ვისაუბრეთ იმაზე, რომ მისი კალორია მართალია ოდნავ დიდია სხვა ხილთან შედარებით, მაგრამ ის ძალიან მსუყეა და მალე არ მოგაშივებთ.

ყველა ამ უამრავი სარგებლის გამო გირჩიეთ ავოკადოს ყიდვა, როცა მომდევნო ჯერზე ამ მრავალფეროვან ხილს გადააწყდებით.

ლოგიკურია, რომ ჩამოთვლილი ღირსებების გამო მისი ფასი მაინცდამაინც დაბალი არ არის, ამიტომ, მაქსიმალურად გაითვალისწინეთ შენახვის წესები და შეძენისას ყურადღება მიაქციეთ მის ხარისხს.

ასევე, ხშირად ადევნეთ თვალი “ევროპროდუქტის” ფასდაკლებებს. მაღაზიათა ქსელი ყოველთვის ანებივრებს მომხმარებლებს და ძალიან კარგ ფასდაკლებებს გთავაზობთ.