ბროკოლის სასარგებლო თვისებები
- ხელს უწყობს კიბოსგან დაცვას, რადგან შეიცავს სულფორაფანს, რის გამოც ის კიდევ უფრო გამოირჩევა სხვა ჯანსაღი ბოსტნეულებისაგან. დადასტურებულია, რომ სულფორაფანის ნაერთი აძლიერებს ორგანიზმში ფერმენტების გამომუშავებას, რომლებიც ხელს უწყობენ კანცეროგენების აღმოფხვრას.
- ბოჭკოების მაღალი შემცველობის გამო ის აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას. როგორც აღვნიშნეთ, ბოჭკო არის ბოსტნეულის ძნელად გადასამუშავებელი ნაწილი. ის ორგანიზმში შედის დაუმუშავებელი და ამის გამო თქვენს საჭმლის მომნელებელ სისტემას უნარჩუნებს სისუფთავესა და სიჯანსაღეს. აადვილებს ნაწლავის მოძრაობას, გამოდევნის ქოლესტერინს და მავნე კანცეროგენებს ორგანიზმიდან.
- ხელს უწყობს ქოლესტერინის დონის შემცირებას, რადგან შეიცავს ხსნად ბოჭკოს, რომელიც აკავშირებს ქოლესტერინს და შლის მას ორგანიზმიდან.
- ის ხელს უწყობს ძვლების სიჯანსაღეს, რადგან არის კალციუმის და K ვიტამინის კარგი წყარო. ორივე ეს საკვები აუცილებელია ძვლების ჯანმრთელობისთვის.
- აძლიერებს იმუნურ სისტემას, რადგან მდიდარია A, C და E ვიტამინებით, რომლებიც ანტიოქსიდანტებია და ორგანიზმს იცავს მავნე თავისუფალი რადიკალებისგან.
მიუხედავად მისი უამრავი დადებითი თვისებისა, ალბათ ყველას გვინახავს ადამიანი, ვინც ცხვირს იბზუებს ბროკოლიზე, ამას აქვს თავისი მიზეზი. კვლევებმა აჩვენა, რომ ადამიანები, რომლებსაც აქვთ რეცეპტორული გენი TAS2R, უფრო მგრძნობიარენი არიან მწარე გემოს მიმართ. კვლევების მიხედვით, ეს გენი, რომელიც მოიცავს TAS2R38 ვარიანტს, რეალურად არსებობს მოსახლეობის დაახლოებით 25%-ში.
თუ თქვენ იმ ადამიანებს მიეკუთვნებით ვისაც ეს გენი აქვთ, გეტყვით, რომ ბროკოლიში არის კონკრეტული ნაერთი, რაც მას თქვენთვის განსაკუთრებულად მწარესა და უხეშს ხდის. მაგრამ ეს არ არის მსოფლიოს დასასრული. რამდენიმე კულინარიული ხრიკი დაგეხმარებათ, რომ ბოლომდე ისიამოვნოთ ამ ჯანსაღი ბოსტნეულით. ნივრით შეწვა, ან ზეითუნის ზეთში შეწვა და შემდეგ პარმეზანით დაფარვა ერთ-ერთი ასეთი მარტივი გამოსავალია.
თუ ლიმონით გაჟღენთავთ, ეს გემოებს დააბალანსებს. მისი სიმწარე აღარ იქნება ისეთი მძაფრი და ბევრად გემრიელი გახდება. ასევე ორთქლზე მოხარშული, ან უბრალოდ მოხარშული ბევრად რბილი და ნაზია. წაუსვით ცოტა კარაქი, ნივრის ფხვნილი, შეგიძლიათ ცოტა მარილიც და თავიდან აღმოაჩენთ ბროკოლის, რომელსაც აქამდე ამდენი ხანი უფრთხოდით.
ზოგჯერ ასევე პრობლემა მის არასწორად მომზადებაშია, მოერიდეთ ზედმეტად გადახარშვას. ვისაც არ უყვარს ეს პროდუქტი, ხშირად ზუსტად ამ ფაქტს გამოყოფს ხოლმე, რომ ბოსტნეული ძალიან გადახარშულია - ზედმეტად წყლიანი და ყველანაირი არომატის გარეშე.