თინუსი სასარგებლო თევზი
თინუსი იდეალურია გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების პროფილაქტიკისათვის. ამცირებს ქოლესტერინის დონეს, აუმჯობესებს იმუნურ სისტემას. ეს ის მცირე ჩამონათვალია იმ უპირატესობებისა, რომლებითაც თინუსის თევზი საკვებ რაციონში მოხვედრის შედეგად გვამარაგებს.
თევზებს შორის მას გამოყოფენ ცილებისა და ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავების ყველაზე დიდი შემცველობის გამო.
ამ დადებით მახასიათებლებს ემატება ისიც, რომ თევზი თინუსი ყველაზე მცირე რაოდენობით შეიცავს ნაჯერ ცხიმებს, რაც სიჯანსაღეს განსაზღვრავს და დაბალკალორიულობის გარანტს ქმნის; ამასთან, ცხოველური ცილის მიღების საუკეთესო წყარო თინუსის თევზია, რომლის 25% სწორედ ეს ნივთიერებაა.
მეცნიერული კვლევების თანახმად, მინიმუმ ორი პორცია თევზის მირთმევა კვირის განმავლობაში 14%-თ ამცირებს მეხსიერების დაკარგვის რისკს. ამის პარალელურად, თევზი და მრავალფეროვანი უჯერი ცხიმოვანი მჟავა თითქმის უკუაგდებს ალცჰაიმერით დაავადების შესაძლებლობას. მით უკეთესი, თუ ეს კერძი ტუნას კონსერვი იქნება.
დეპრესიის რისკი მაღალია ისეთ სახელმწიფოში, სადაც მოსახლეობის უმრავლესობას ერითროციტებში შემავალი ომეგა- 3 ცხიმოვანი მჟავების რაოდენობა საშუალოზე დაბალი აქვს. შესაბამისად, ქვეყნებში, რომელიც დიდი რაოდენით თევზის მოხმარებით გამოირჩევა, დეპრესიული ადამიანების რაოდენობა ძალიან მცირეა. ამიტომ, თევზის მინერალური შემადგენლობა ხელს უწყობს ადამიანის აქტიურ, გონებრივ და ფიზიკურ მუშაობას, ისევე როგორც კარგ გუნება-განწყობილებას. ასე რომ, ზოგადად თევზი და იგივე ტუნას კონსერვი, ძალიან საჭიროა თქვენი მენტალური ჯანმრთელობისთვის.
პირველი წესი ჯანსაღი ცხოვრებისათვის:
მიირთვით ტუნა მინიმუმ ორჯერ კვირის განმავლობაში. მეცნიერული კვლევები ადასტურებენ, რომ მინიმუმ ორი პორცია თევზის მიღება 36%-ით ამცირებს გულის დაავადებათა რისკს, რადგან თევზში შემავალი ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავები არეგულირებენ სისხლის მოძრაობის სიჩქარესა და ამცირებენ არტერიულ წნევას. რაც მთავარია, ტუნას კონსერვი მნიშვნელოვანია გულ-სისხლძარღვთა სისტემის გამართული ფუნქციონირებისათვის. ასე რომ, თინუსის სალათი იქნება, თუ სხვა კერძი, ის ნებისმიერ შემთხვევაში იდეალურია თქვენი ორგანიზმისთვის.