ფახლავა
დესერტი400 გრ ლურპაკის კარაქი
180 გრ კლეინის ფსტა
180 გრ ნიგოზი
180 გრ თხილი
200 გრ შაქარი
1 შეკვრა დაფქვილი დარიჩინი
340 გრ თაფლი
1 ლიმონი
1 შეკვრა მიხაკის მარცვალი
2 ცალი ფილოს ცომი
250 გრ წყალი
მოვამზადოთ, ფახლავის პირველი და მნიშვნელოვანი ბაზის კომპონენტი სიროფი
150 გრამ შაქარს დაუმატეთ 250 გრ წყალი და დაადგით ცეცხლზე.
დაამატეთ 5/6 ცალი მიხაკი და დაელოდეთ გახსნას. სიროფი, როდესაც ბოლომდე გაიხსნება, ამატებთ 340 გრ თაფლს. წამოდუღების შემდეგ დაბალ ტემპერატურაზე 25 წუთი ხარშავთ რომ მიიღოთ სიროფი. შემდეგ თიშავთ და უმატებთ ერთი პატარა ლიმონის წვენს.
სანამ სიროპი კეთდება ცალ-ცალკე დააბლენდერეთ: 180 გრ ფისტა, 180 გრ თხილი და 180 გრ ნიგოზი და შემდეგ აურიეთ. დაამატეთ 50 გრ შაქარი, 1 მწიკვი დარიჩინი და მიხაკი. როგორც ყველა კარგ დესერტს, აუცილებლად სჭირდება თვალის ზომით, ძალიან ოდნავ მარილი.
მოვამზადოთ უშუალოდ ფახლავა ფილოს ცომიით
გააცხელეთ ქვაბი და გაადნეთ ცეცხლზე 400 გრამი ლურპაკის კარაქი. ფილოს ცომის ფენებს შორის აუცილებალია კარაქი, რომ მძიმე და გემრიელი გამოვიდეს ფახლავა.
ცხობამდე ერთი საათით ადრე გამოიღეთ მაცივრიდან ფილოს ცომი.
თითოეული ფენის შემდეგ ფუნჯით ან ხელსახოცით წაუსვით ფილოს ცომს ლურპაკის გამდნარი კარაქი. დაახლოებით მეოთხე ფენის შემდეგ, სადაც მონაცვლეობით გაქვთ ფილოს ცომი და კარაქი, გულსართის დრო მოდის. მინიმუმ აუცილებელია 2 ფენა გულსართი.
აუცილებელია გამოცხობამდდე ფახლავა დაჭრათ რომბებად.
170 გრადუსზე გამოაცხეთ 35-40 წუთი.დააკვირდით ფერს.
გამოცხობის შემდეგ პირველი მოასხით სიროფი ქაფქირს და ნელ-ნელა მოასხით, რომ თანაბრად გადანაწილდეს.
დააცადეთ კარგად გაგრილება, გააჩერეთ მაცივარში მთელი ღამით და მიირთვით მეორე დღეს გემრიელად ხრაშუნა და ნიგვზიანი ფახლავა.