ქართული სუფრის უძველესი ინგრედიენტი - ნიგოზი, დღემდე რჩება კულინარიული ტრადიციების განუყოფელ ნაწილად. წარმოიდგინეთ მეგრული ხარჩო ან გოზინაყი - ეს კერძები სწორედ ნიგვზის წყალობით იძენს იმ განუმეორებელ გემოს, რომელიც ყველა ქართველს ასე უყვარს.

მოგიყვებით ყველაფერს, რაც უნდა იცოდეთ ნიგვზის შესახებ - როგორ გამოიყენოთ ის ყოველდღიურ კვებაში, როგორ შეინახოთ სწორად და რომელ კერძებში შეძლებთ მის გამოყენებას.

ნიგოზი, თავისი მდიდარი შემადგენლობით, გამორჩეული საკვები პროდუქტია. მასში გვხვდება ადამიანის ორგანიზმისთვის აუცილებელი ვიტამინები და მინერალები: A, B1, B2, E და PP ვიტამინები, რომლებიც პირდაპირ გავლენას ახდენს იმუნიტეტის გაძლიერებაზე. 

მინერალების მხრივ ნიგოზი შეიცავს კალციუმსა და მაგნიუმს, რომლებიც ძვლოვანი სისტემის სიმტკიცისთვის აუცილებელია. რკინა და კობალტი ხელს უწყობს სისხლის შემადგენლობის გაუმჯობესებას, ხოლო იოდი არეგულირებს ფარისებრი ჯირკვლის მუშაობას. სელენი კი, როგორც ძლიერი ანტიოქსიდანტი, იცავს ორგანიზმს თავისუფალი რადიკალებისგან.

ნიგოზში არსებული ომეგა-3 დადებითად მოქმედებს მეხსიერებაზე და ტვინის ფუნქციონირებაზე. ის ასევე ეხმარება ნივთიერებათა ცვლის პროცესების რეგულირებას, არტერიული წნევის კონტროლსა და ქოლესტერინის დონის შემცირებას.

განსაკუთრებით სასარგებლოა ნიგვზის მიღება დილით, უზმოზე. საუკეთესო ეფექტისთვის რეკომენდებულია ერთი სუფრის კოვზი გატარებული ნიგვზის შერევა თაფლთან და რამდენიმე ქიშმიშთან. ეს კომბინაცია ენერგიას მთელი დღის განმავლობაში მოგაწვდით.

მნიშვნელოვანია გახსოვდეთ, რომ მიუხედავად მრავალი სასარგებლო თვისებისა, ნიგვზის მოხმარება უნდა იყოს ზომიერი. რეკომენდებული დღიური ნორმა შეადგენს 4-5 ცალ ნიგოზს. ეს რაოდენობა უსაფრთხოა ალერგიული რეაქციების თვალსაზრისით.

როგორც აღინიშნა, კარგი ხარისხის ნიგოზი გემოვნურ თვისებებთან ერთად, მეტად სასარგებლო პროდუქტიცაა. თუმცა, არასწორი შენახვის პირობებში ის შეიძლება სწრაფად დამძაღდეს და დაკარგოს თავისი ღირებულება.

გარჩეული ნიგვზის შენახვა: მაცივარი საუკეთესო ადგილია გარჩეული ნიგვზის შესანახად. სწორად შენახვის შემთხვევაში ის ინარჩუნებს სიახლეს 3 თვემდე, ხოლო საყინულეში - 1 წლამდეც. მთავარია გამოიყენოთ ჰერმეტული კონტეინერი, რომელიც ნიგოზს ჰაერის, სინესტისა და სხვა პროდუქტების სუნისგან დაიცავს.

გაურჩეველი ნიგვზის შენახვა: თუ ნიგოზი ნაჭუჭშია, ის შეიძლება შეინახოთ ოთახის ტემპერატურაზე 2-4 კვირის განმავლობაში. მთავარია, ადგილი იყოს მშრალი და გრილი. თუ გსურთ უფრო დიდხანს შენახვა, მაცივარი საუკეთესო გამოსავალია.

რამდენიმე მნიშვნელოვანი რჩევა:

  • არასოდეს შეინახოთ ნიგოზი მზის პირდაპირი სხივების ქვეშ;
  • დაიცავით მძაფრი სუნის მქონე პროდუქტებისგან, მაგალითად, ხახვისგან;
  • არ მოხალოთ ნიგოზი შენახვამდე;
  • შეამოწმეთ კონტეინერის სიმშრალე შენახვის წინ;
  • რეგულარულად შეამოწმეთ შენახული ნიგვზის მდგომარეობა.

როდესაც გსურთ გაყინული ნიგვზის გამოყენება, გამოიღეთ საჭირო რაოდენობა და დაელოდეთ ბუნებრივ გალღობას ოთახის ტემპერატურაზე. არ გაალღოთ მიკროტალღურ ღუმელში ან წყალში, რადგან ეს მის სტრუქტურასა და გემოს გააფუჭებს.

ნიგოზი ქართული კულინარიის ერთ-ერთი მთავარი ინგრედიენტია, რომელიც განსაკუთრებულ გემოსა და არომატს ანიჭებს ტრადიციულ კერძებს. დღეს გაგაცნობთ რამდენიმე კლასიკურ რეცეპტს, რომლებიც ნიგვზის გარეშე უბრალოდ წარმოუდგენელია.

მეგრული ხარჩო

მეგრული ხარჩო

საცივი

საცივი

გოზინაყი

გოზინაყი

მეგრული ხარჩო განსაკუთრებული კერძია, სადაც ნიგოზი მთავარ როლს ასრულებს. საქონლის ხორცი, წვრილად დაფქული ნიგოზი და სუნელები ქმნის იმ უნიკალურ გემოს, რომელიც ამ კერძს გამორჩეულს ხდის. აუცილებელია ნიგვზის სწორი პროპორცია - 200 გრამი ერთ კილოგრამ ხორცზე, რათა მიიღოთ იდეალური კონსისტენცია და გემო.

ქართული სუფრის ერთ-ერთი მთავარი კერძი საცივი, განსაკუთრებით პოპულარულია საახალწლო პერიოდში. მისი მთავარი ინგრედიენტია ნიგვზის სოუსი, რომელიც წვრილად დაფქული ნიგვზის, ხახვის, ნივრისა და სუნელების ნაზავით მზადდება. ერთ კილოგრამ ხორცზე (ინდაური ან ქათამი) საჭიროა 400 გრამი ნიგოზი. კერძის წარმატება დამოკიდებულია ნიგვზის ხარისხზე და მის სწორ დამუშავებაზე - დაფქვის ხარისხი უნდა იყოს თანაბარი, ხოლო კონსისტენცია კრემისებრი.

გოზინაყი, ტრადიციული ქართული სადღესასწაულო დესერტი თაფლისა და ნიგვზისგან მზადდება. მომზადების პროცესში ნიგოზი უნდა იყოს ახალი და ხარისხიანი, წვრილად დაჭრილი ან დანაყილი. 

ნიგოზი არაჩვეულებრივი პროდუქტია, რომელიც შეიძლება თქვენი ყოველდღიური კვების განუყოფელი ნაწილი გახდეს. გაგიზიარებთ რამდენიმე პრაქტიკულ რჩევას, რომელიც პროდუქტის სასარგებლო თვისებების მაქსიმალურ ათვისებაში დაგეხმარებათ.

პირველ რიგში, მნიშვნელოვანია ნიგვზის სწორად შერჩევა. როდესაც ყიდულობთ ნიგოზს ბაზარში ან მაღაზიაში, ყურადღება მიაქციეთ მის ფერსა და არომატს. ხარისხიანი ნიგოზი ღია ქარვისფერია, აქვს სასიამოვნო, ოდნავ ტკბილი გემო და ხრაშუნა ტექსტურა. თუ შეამჩნევთ მუქ ლაქებს ან არასასიამოვნო სუნს, უკეთესია თავი შეიკავოთ მისი შეძენისგან.

დილის მენიუ დავიწყოთ ნიგვზით: შეურიეთ დაჭრილი ნიგოზი მაწონს ან იოგურტს, დაამატეთ ცოტა თაფლი. ეს მარტივი საუზმე მოგცემთ ენერგიას მთელი დღისთვის. ასევე შესანიშნავია ნიგოზი გრანოლასთან ან ფაფასთან ერთად.

სალათები და გარნირები: გაამდიდრეთ თქვენი სალათები დაფქული ნიგვზით.

ნიგვზიანი სოუსები: შექმენით მარტივი სოუსები სხვადასხვა კერძისთვის. დაფქული ნიგოზი შეურიეთ გატარებულ ან დანაყულ მწვანილს, დაამატეთ ზეითუნის ზეთი და მიიღებთ გემრიელ პესტოს. ეს სოუსი შესანიშნავად ერგება როგორც პასტას, ისე ხორცეულს.

ნამცხვრები და დესერტები: ის შესანიშნავად ეხამება ნამცხვრებსა და კექსებს. შეგიძლიათ მოაყაროთ ბლინებს ან ვაფლებს საუზმეზე.

ჯანსაღი წახემსება: დაიმარაგეთ მცირე ულუფები სამსახურისთვის ან მოგზაურობისთვის. ნიგოზი ჩირთან ერთად საუკეთესო ვარიანტია შუალედური კვებისთვის. ეს დაგეხმარებათ თავი აარიდოთ არაჯანსაღ სნექებს.

გახსოვდეთ, ნიგოზი უფრო სასარგებლოა ნედლი სახით. თუმცა, თუ გსურთ მისი მოხმარება კერძებში, ეცადეთ დაამატოთ მომზადების ბოლო ეტაპზე, რათა მაქსიმალურად შეინარჩუნოთ სასარგებლო თვისებები.

ეწვიეთ ევროპროდუქტის ონლაინ მაღაზიას ან ფილიალებს, შეიძინეთ მაღალი ხარისხის ნიგოზი - გაამრავალფეროვნეთ კვების რაციონი ან განაგრძეთ მდიდარი კულინარიული ტრადიციები.