რა არის ჩიას თესლი - ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო პროდუქტი
ჩიას თესლი წარმოადგენს უძველეს საკვებ პროდუქტს, რომელიც ისტორიულად განსაკუთრებულ როლს თამაშობდა მაიასა და აცტეკების ცივილიზაციებში. ეს პატარა, მუქი ფერის თესლები იმდენად მნიშვნელოვანი იყო მათი კულტურისთვის, რომ ხშირად გამოიყენებოდა როგორც გადახდის საშუალება და მას "მეომრების საკვებს" უწოდებდნენ. ისტორიული ჩანაწერების თანახმად, აცტეკ მეომრებს მხოლოდ ერთი სუფრის კოვზი ჩიას თესლით შეეძლოთ მთელი დღის განმავლობაში ებრძოლათ.
თანამედროვე კვლევებმა დაადასტურა ჩიას თესლის განსაკუთრებული სასარგებლო თვისებები, რის გამოც ის დღეს "სუპერფუდების" კატეგორიას მიეკუთვნება. ეს პატარა თესლები შეიცავს ომეგა-3 ცხიმოვან მჟავებს (გრამზე უფრო მეტს, ვიდრე ორაგული), მაღალი ხარისხის ცილებს (100 გრამში 17 გრამი), უხსნად ბოჭკოებს (100 გრამში 34 გრამი) და ანტიოქსიდანტებს.
ჩიას თესლის ნუტრიციული შემადგენლობა განსაკუთრებით მდიდარია სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანი ვიტამინებითა და მინერალებით. ერთი უნცია (28 გრამი) ჩიას თესლი შეიცავს:
- კალციუმის დღიური ნორმის 18%-ს
- მაგნიუმის დღიური ნორმის 30%-ს
- ფოსფორის დღიური ნორმის 27%-ს
- თუთიის დღიური ნორმის 15%-ს
- B ჯგუფის ვიტამინებს
- E ვიტამინს
განსაკუთრებით აღსანიშნავია, რომ ჩიას თესლს აქვს უნიკალური თვისება შთანთქოს სითხე საკუთარი წონის 10-12-ჯერ მეტი რაოდენობით, რაც ხელს უწყობს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ჯანმრთელობას და დანაყრების გრძნობის გახანგრძლივებას. ეს თვისება, კომბინირებული მის მაღალ საკვებ ღირებულებასთან, ხსნის თუ რატომ იყო ის ასეთი მნიშვნელოვანი უძველესი ცივილიზაციებისთვის და რატომ არის დღესაც ჯანსაღი კვების ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული კომპონენტი.