ქართული ტრადიციული საუზმე ხშირად ორცხობილასა და კარაქს გულისხმობს. ეს კომბინაცია ისეთივე კლასიკურია, როგორც თავად საუზმის კონცეფცია. მარტივი, მაგრამ გემრიელი დუეტი, ალბათ, დილის კვებისათვის მილიონობით ადამიანის საყვარელი არჩევანია. თუმცა, კვების თანამედროვე ტენდენციებმა და ჯანსაღი ცხოვრების წესის პოპულარიზაციამ ამ კომბინაციას ახალი სიცოცხლე შთაბერა.
დღეს, როდესაც ორცხობილაზე ვსაუბრობთ, ვგულისხმობთ არა უბრალოდ თეთრი პურის ნაჭერს, არამედ მთელ სპექტრს - გვაქვს მთლიანმარცვლოვანი, მრავალმარცვლოვანი, გლუტენის გარეშე და სხვა ჯანსაღი ვარიანტები. მაგალითად, მთლიანმარცვლოვანი ორცხობილა მდიდარია ბოჭკოებით.
თანამედროვე კვების მიდგომებმა ასევე გვაჩვენა, რომ ზომიერი რაოდენობით ნაჯერი ცხიმები ჯანმრთელობისთვის არათუ მავნე არაა, სასარგებლოც კია. ნამდვილი კარაქი შეიცავს A, E და K2 ვიტამინებს, ასევე ბუნებრივ ტრანს-ცხიმებს, რომლებსაც შეუძლიათ გულის დაავადებების რისკის შემცირებას შეუწყონ ხელი.
ორცხობილა და კარაქი, თანამედროვე ინტერპრეტაციით, შეიძლება ბევრად მრავალფეროვანი გახდეს, ვიდრე ეს წარმოგიდგენიათ. მაგალითად: მთლიანმარცვლოვან ტოსტს წაუსვით არაქისის კარაქი, დაამატეთ თხლად დაჭრილი ბანანი და მცირე რაოდენობით თაფლი ან კარაქთან ერთად გახუხულ პურს თხელი ნაჭერი ლორი და ყველი დაუმატეთ, ეს ვარიანტი შეგიძლიათ კვერცხითა და ავოკადოთიც გაამდიდროთ.