ქათმის ფილოს ტარტი
შერეული სამზარეულოინგრედიენტები:
250 გრ ქათმის მკერდი
1 ს.კ. ლურპაკის ოდნავ დამარილებული კარაქი
1 კბილი ნიორი, წვრილად დაჭრილი
500გრ ისპანახი
300 გრ გოგრა
ზღვის მარილი
პრასი
ახლად დაფქული შავი პილპილი
100გრ გამდნარი ლურპაკის ოდნავ დამარილებული კარაქი
5 ფურცელი ფილო ცომი
4 კვერცხი
200 მლ სრულცხიმიანი ნაღები
150 გრ ჩედარი, გახეხილი
მომზადების წესი:
გააცხელეთ ღუმელი 180 გრადუსზე.
დაიწყეთ შიგთავსის მომზადებით. ქათმის მკერდს მოაყარეთ მარილი და პილპილი. ქათმის მკერდი შეწვით ცოტაოდენი კარაქით ორივე მხრიდან, სანამ მზად არ იქნება, დაახლოებით 12 წუთის განმავლობაში.
ისპანახი რამდენჯერმე გარეცხეთ. გოგრა დავჭრათ 2x2 სმ კვადრატულ ნაჭრებად. პრასი დავჭრათ ნაჭრებად, შემდეგ ცივ წყალში კარგად გარეცხეთ და გადაწურეთ.
გოგრა შეწვით კარაქში დაახლოებით 8 წუთის განმავლობაში, დაამატეთ პრასი და ნიორი. ბოლო 4 წუთის განმავლობაში, მოაყარეთ მარილი და პილპილი. მოხარშული ქათამი დავჭრათ ზოლებად. გამორთეთ ცეცხლი და შეურიეთ ქათამს, კვერცხი და გახეხილი ჩედარის ყველი. გემოვნებით მოვაყაროთ მარილი და პილპილი.
საცხობ ფორმას წაუსვით კარაქი. გახსენით ცომი, მაგრამ შეინახეთ იგი დაფარული ნესტიანი ჩაის პირსახოცით, სანამ მუშაობთ, რომ არ გამოშრეს. სამუშაო მაგიდაზე დადეთ ფურცელი, შემდეგ ფრთხილად წაუსვით გამდნარი კარაქი, ზემოდან მოათავსეთ ფილოს კიდევ ერთი ფურცელი, ოდნავ შემობრუნებული, კვლავ წაუსვით კარაქი. გაიმეორეთ პროცესი ისე, რომ ცომის 5 ფურცელმა შექმნას ხუთკუთხა ვარსკვლავი. მომზადებულ ფორმაში მოათავსეთ ცომი.
ღვეზელის ნარევი მოათავსეთ ფილოს ცომით დაფარულ ფორმაში. მოაყარეთ ფილოს ცომის გვერდები მთელ კიდეზე დაახლოებით 2 სმ სიგანეზე, შემდეგ ფრთხილად წაუსვით გამდნარი კარაქი. გამოაცხეთ 30 წუთის განმავლობაში.
რჩევები:
- ხრაშუნა, ოქროსფერი ქერქის მისაღებად საჭიროა მხოლოდ კარაქის თხელი ფენა ფილოს ფურცლებს შორის.
- როდესაც კარაქი გადნება, მოურიეთ ნელა, რომ არ შებრაწოს.
კერძი მზად არის სერვირებისთვის