პანეტონე
სააღდგომო კერძები
2800 წუთი
191 კალორია
ინგრედიენტები:
- ფქვილი - 850გრ.
- Sterilgarda-ს რძე - 400 მლ.
- შაქარი - 250გრ.
- კვერცხის გული - 5ც.
- კარაქი Valio – 250გრ.
- მშრალი საფუარი - 1ს/კ
- ქიშმიში - 300გრ.
- ფორთოხლი - 1ც.
- ლიმონი - 1ც.
- კონიაკი - 2ს/კ.
- თაფლი - 1ს/კ/
- ვანილი
- ნუში Naturalis - 65გრ.
- მწ. მარილი
მომზადება:
- ქიშმიშს დავასხათ ცხელი წყალი, დავაყოვნოთ 1 საათით და კარგად გავაშროთ.
- ფორთოხლის და ლიმონის ცედრას დავუმატოთ 1ს/კ თაფლი, 2ს/კ კონიაკი და ვანილი. ამოვურიოთ და დავაყოვნოთ 1 საათით, ან მთელი ღამით.
- მოვამზადოთ ცომის ხაში: 150 მლ. თბილ რძეში დავამატოთ 1 ს/კ საფუარი, 50გრ. შაქარი და 150 გრ. ფქვილი. მოვურიოთ და დავაყოვნოთ 15-20 წუთით.
- დარჩენილ ფქვილს (700გრ) დავუმატოთ რძე (250მლ), მწიკვი მარილი და დავიწყოთ მოზელვა. ზელვის პროცესში ვუმატებთ კვერცხის გულებს სათითაოდ. (ვთქვიფოთ 10-12 წთ). ამის შემდეგ ვუმატებთ აფუებული ცომის ხაშს, შემდეგ კი ფორთოხლის და ლიმონის ესენციას.
- სულ ბოლოს შევაზილოთ 200გრ. Valio-ს რბილი კარაქი. ვზელთ 15-20 წუთით, დრო სჭირდება იმისათვის, რომ ცომი გახდეს რბილი და ელასტიური.
- ცომი გადავიტანოთ ჯამში, გადავაფაროთ სამზარეულოს ტილო და დავაყოვნოთ 2-3 საათით, სანამ ცომი არ გაორმაგდება.
- როდესაც ცომი ამოვა, ისევ ვზელთ ხელით 5-7 წუთის განმავლობაში.
- გადავიტანოთ ისევ ჯამში, გადავაფაროთ და მაცივარში დავაყოვნოთ მთელი ღამის განმავლობაში.
- მეორე დღეს, ამოფუებულ ცომს დავუმატოთ ქიშმიში და დაჭრილი ნუში.
- მოვათავსოთ ფორმებში და დავაყოვნოთ კიდევ 2-3 საათით. ცომი ამასობაში ისვ გაორმაგდება.
- პასკის გუმბათს ბასრი დანის დახმარებით გავუკეთოთ ჯვრის ფორმა და დავადოთ თხლად დაჭრილი ცივი კარაქი, შეგვიძლია აგრეთვე მოვაყაროთ ნუში.
- გამოვაცხოთ გახურებულ ღუმელში 160-170 გრადუსზე 50 წუთის განმავლობაში. მზაობა შეამოწმეთ ჩხირით.
- გამომცხვარი პანეტონეს, როგორც კი ოდნავ შეგრილდება, ძირზე გავუკეთოთ 2 ცალი ჩხირი, გადავაყირავოთ და დავკიდოთ მთელი ღამის განმავლობაში. (იმისათვის რომ არ ჩაცომდეს, რადგანაც გამოდის რბილი და ფაფუკი).
- სურვილისამებრ მოაყარეთ შაქრის პუდრა და მიირთვით გემრიელად!