რა არის ლაქტოზა
ლაქტოზა არის რძეში და რძის პროდუქტებში არსებული ბუნებრივი შაქარი, რომელიც წარმოიქმნება ორი შაქრის - გლუკოზასა და გალაქტოზას (დიახ,ასე ჰქვია) შეერთების შემდეგ.
იმისათვის რომ ჩვენმა ორგანიზმმა ის დროულად გადაამუშაოს, ამისთვის იყენებს ბუნებრივ ფერმენტს - ლაქტაზას, რომელიც ლაქტოზას უკვე ნახსენებ ორ შაქრად ყოფს. იმ დროს, როცა არ ხდება საკმარისი ფერმენტის წარმოება, ადამიანის სხეულმა შეიძლება ვეღარ დაშალოს, ან სრულფასოვნად აითვისოს ლაქტოზა, რაც შემდეგ იწვევს სიმპტომების გამოვლენას.
ზოგჯერ ამ ფერმენტის დონე დაბალია და სხეული მაინც ახერხებს რძის პროდუქტების მონელებას. მაგრამ როცა დონე ძალიან იკლებს რძის პროდუქტების მიღების შემდეგ იწყება სხვადასხვა სიმპტომები - მუცლის ტკივილი, შებერილობა, დიარეა.
ხშირად რძის პროდუქტებზე უარის თქმის გარეშე შეიძლება ამ მდგომარეობის მართვა. მაგრამ როცა ეს ვერ ხერხდება, მაშინ მოგიწევთ ულაქტოზო საკვები - ულაქტოზო რძე, ყველი და ა.შ. დაამატოთ თქვენს რაციონს.
ლაქტოზას აუტანლობა განსხვავდება რძის მიმართ ალერგიისგან და ეს ორი ერთმანეთში არ უნდა აგვერიოს. უკვე ვახსენეთ, რომ ამ შაქრის მიმართ არატოლერანტულობა ფერმენტის ნაკლებობის გამო ხდება, ხოლო ალერგია არის რეაქცია რძის პროტეინზე.