საიდან იწყება მოჩის ისტორია
მკვლევრების ვარაუდით, მოჩის ისტორია ძველ ჩინეთში იწყება, სადაც ის დაფქული ბრინჯისგან მზადდებოდა. ამ პროდუქტმა მე-8 საუკუნეში იაპონიაში ზღვის გავლით ჩააღწია და მას შემდეგ გახდა იაპონური სამზარეულოსა და კულტურის განუყოფელი ნაწილი.
თავდაპირველად, მოჩი განსაკუთრებული შემთხვევებისა და რელიგიური ცერემონიებისთვის განკუთვნილ დელიკატესს წარმოადგენდა. ის იყო კეთილდღეობის სიმბოლო და ხშირად იყენებდნენ შინტოს რიტუალების დროს, როგორც ღმერთების შესაწირავს. მოჩი ნელ-ნელა გადაიქცა ისეთი დღესასწაულების ნაწილად, როგორიცაა იაპონური ახალი წელი, ქორწილები და სხვა სადღესასწაულო ღონისძიებები.