ზეითუნის ზეთი
ზეითუნის ზეთის შერჩევის დროს მთავარი კითხვაა, არის თუ არა ის ცხელი გამოყენებისთვის. ზეითუნის ზეთები ამ მიმართულებით სამ ჯგუფად იყოფა:
ექსტრა ვირჯინი - მისი მჟავიანობა 0,8%-ზე ნაკლებია. სწორედ ის არის უმაღლესი ხარისხის ზეთი, რომელიც მიიღება პირველადი დაწურვით, წყლის და ზეთის განცალკევებით. ეს არის ყველაზე ჯანმრთელი მცენარეული ცხიმი, რომელიც ნატურალური ანტიოქსიდანტია და შეიცავს ვიტამინებს A, D, E და K, ებრძვის გულსისხლძარღვთა დაავადებებს, ტიპი 2 შაქრიან დიაბეტს და სიმსივნეს. ის ცივად გამოსაყენებელი პროდუქტია, თუმცა უკანასკნელმა კვლევებმა დაადასტურა, რომ ამ ტიპის ზეითუნის ზეთი ბოლომდე არ კარგავს თავის დადებით თვისებებს 200-215 გრადუსზეც, ამიტომ მისი გამოყენება ცხობისას შეიძლება.
ვირჯინი - თუ ზეითუნის ზეთის მჟავიანობა 0,8 – 2%-ია, ის კლასიფიცირდება, როგორც უბრალოდ ვირჯინი და არც მისი გამოყენება შეიძლება შესაწვავად
რაფინირებული - 2%-ზე მეტი მჟავიანობის ზეთის გადამუშავება ხდება ისე, რომ ის რაფინირებული გახდეს და შესაბამისად, გამოიყენება როგორც ცხობისთვის, ისე მოხრაკვისა და შეწვისთვის.