ახალი წელი ნელ-ნელა გვიახლოვდება და ყველა თავისებურად ემზადება ამ ჯადოსნური დღესასწაულისათვის. მზადება კი დროულადაა დასაწყები, რადგან არაერთი მნიშვნელოვანი დეტალი უნდა გავითვალისწინოთ.

როგორი იქნება საახალწლო სუფრა, რას ვაჩუქებთ ახლობელ ადამიანებს, ვისთან, სად, რა ინტენსივობით გავერთობით(ანუ რამდენს დავლევთ)  და ა.შ. 

გართობას გეგმის შემუშავება ნაკლებად სჭირდება, ამიტომ შეგვიძლია თავისუფლად მივყვეთ “ჯერ სახლში და მერე ვნახოთ” სპონტანურობას, მაგრამ საახალწლო სუფრა წინასწარაა განსასაზღვრი.

კარგად მოგვეხსენება ქართული საახალწლო სუფრა როგორი მრავალფეროვნებით გამოირჩევა. მიუხედავად იმისა, რომ თითქმის ყველა ოჯახში გვხდება ტრადიციული კერძები - გოზინაყი, საცივი, ჩურჩხელა, გოჭის ხორცი და ა.შ. ადამიანები მაინც ახერხებენ მათი სუფრა სხვებისგან განსხვავებული, სპეციფიკური და რაც მთავარია დაუვიწყარი იყოს.

ამ ყველაფრის საიდუმლო მზარეულობისა და სუფრის ორგანიზების კარგ უნარებში იმალება, მაგრამ შესაბამის თვისებებთან ერთად აუცილებელია ხარისხიანი პროდუქცია და ინგრედიენტები. 31 დეკემბრის სუფრას როცა ეხება საქმე, ადამიანები კიდევ უფრო მეტი სერიოზულობით ეკიდებიან არჩევის პროცესს და მაქსიმალურად ცდილობენ ყველაფერი კარგი მოხვდეს მათ საახალწლო მაგიდაზე.

ყველაფერი კარგი, უმაღლესი ხარისხი და მრავალფეროვნება მომხმარებელს ერთ სივრცეში - “ევროპროდუქტში” დახვდება. “ევროპროდუქტმა”, რომელიც არაერთი ევროპული ბრენდის ექსკლუზიური წარმომადგენელია, 2023 წლისთვის გრანდიოზული საახალწლო სასაჩუქრე კატალოგი შექმნა, სადაც მსოფლიოში განთქმული და საუკუნოვანი ტრადიციის მქონე ბრენდების საახალწლო პროდუქციაა შესული.

“ევროპროდუქტმა” დაარსების დღიდან საკუთარ თავზე აიღო ევროპული კულტურის საქართველოში უფრო მეტად პოპულარიზება. ამ შემთხვევაშიც, საახალწლო კატალოგში მოცემული ევროპული პროდუქცია ნებისმიერ ქართულ საახალწლო სუფრას დაამშვენებს და ტრადიციულ კერძებთან ერთად იდეალურად მოერგება გარემოს.

“ევროპროდუქტის” საახალწლო შეთავაზებაში შედის სასაჩუქრე ნაკრები, რომელიც კატალოგში არსებული ნებისმიერი პროდუქტით შეგიძლიათ დააკომპლექტოთ. სასურველი ბიუჯეტით სხვადასხვა ევროპული ქვეყნებიდან შეარჩიეთ საახალწლო ნაკრები და აჩუქეთ ახლობელ ადამიანს, ან საკუთარ თავს.

კომპანია ასევე გთავაზობთ მუყაოს, ხის ყუთისა, კალათების სასაჩუქრე შეფუთვებსაც, რომლებიც ახალი წლის განწყობას კიდევ უფრო აამაღლებენ.

შეავსეთ განაცხადი და “ევროპროდუქტის” წარმომადგენელი თავად დაგიკავშირდებათ.

მსოფლიოს სხვადასხვა წერტილში საახალწლო დღესასწაული სრულიად განსხვავებულად აღინიშნება. რა თქმა უნდა განსხვავებულია საახალწლო სუფრა და მასთან დაკავშირებული ტრადიციები.

ესპანეთში შუაღამისას ყურძნის ჭამის ჩვეულებაა დამკვიდრებული - ერთი ცალი ყურძენი საათის თითოეულ ზარზე. ამბობენ, რომ ამ ტრადიციას წარმატება მოაქვს. კიდევ ერთი ესპანური ჩვეულებაა ახალი წლის ღამეს წითელი საცვლების ტარება. ეს კი კეთილდღეობასა და სიყვარულთანაა დაკავშირებული. 

ესპანელებს არც მდიდარი სუფრის დანაკლისი აქვთ. როგორც წესი, გვიან ღამით ოჯახთან, მეგობრებთან ერთად მისხდებიან მაგიდას. გავრცელებული კერძებია ხამონი “იბერიკო”, “პაელა” ზაფრანის არომატიანი ბრინჯის კერძი: მოხარშული ხორცით, ზღვის პროდუქტები და ბოსტნეულით.

რა თქმა უნდა, ესპანური სუფრა არ იქნება სრულყოფილი ერთი (ან ორი) ჭიქა “კავას” გარეშე - ეს არის ერთგვარი შამპანური, ოღონდ “კავა” განსხვავებული მეთოდით მზადდება. “კავა” ესპანეთში ძალიან პოპულარული ცქრიალა ღვინოა.

ჩინეთში ახალი წლის ღამეს გრძელ ატრიას მიირთმევენ. ლეგენდის მიხედვით - რაც უფრო გრძელია ატრია, მით უფრო ხანგრძლივია სიცოცხლე. 

კორეაში ამ დროს “დამფლინგებს” ანიჭებენ უპირატესობას. ცომი მზადდება წებოვანი ბრინჯის ფქვილით, რაც ერთიანობის სიმბოლოა. შიგთავსი შეიძლება იყოს ნებისმიერი მასალისგან დამზადებული: ბოსტნეული, საქონლის, ან ღორის ხორცი. 

სტეიკის ხორცი ტრადიციული საახალწლო კერძია არგენტინაში. სტეიკი, როგორც წესი, გრილზე, ან ტაფაზეა შემწვარი. გარნირად მას ემატება სალათი, ან კარტოფილი ფრი. თუ თქვენც გსურთ ინსპირაცია აიღოთ არგენტინელებისგან, “ევროპროდუქტში” სტეიკის ფასი საკმაოდ მისაღებია და ასე შეგიძლიათ გაინებივროთ თავი.

საბერძნეთში ახალი წლის ღამეს თითქმის ყველა მიირთმევს “Vasilopita”-ს. ეს არის ნამცხვარი, რომელშიც მონეტაა დამალული. მას ვისაც მონეტიანი ნაჭერი შეხვდება, მომავალ წელს გაუმართლებს. სხვა ტრადიციული ბერძნული საახალწლო საკვებია სხვადასხვა ტიპის ხორცპროდუქტები, როგორიცაა: ცხვრის, ღორის ან საქონლის ხორცი, თავისთავად პოპულარულია ზღვის პროდუქტები: შემწვარი რვაფეხა, სხვადასხვანაირი თევზი, დესერტად კი ბაქლავა.

საახალწლო სუფრას საქართველოში დიდი ტრადიცია აქვს. ოდითგანვე ყველა კუთხეში განსხვავებულად იწყობოდა მაგიდა.

კახეთში ძველად პოპულარული იყო მოხარშული ღორის თავ-ფეხი. ისევე როგორც ღორის მწვადები. ღორის  მოხარშულ ფეხებს აქ ძმრით, ქინძით, მარილით, ნივრით აზავებდნენ. სუფრაზე თავისი განსაკუთრებული ადგილი უჭირავს მოხარშულ დედალს. რა თქმა უნდა ჩურჩხელა და გოზინაყი არავის ავიწყდება ამ რეგიონში.

გურიაში კალანდობას თოფის სროლით ხვდებიან.  მეკვლეს თან უნდა ჰქონდეს  ჩიჩილაკი. გურულების ერთ-ერთი საყვარელი კერძი საშობაო ღვეზელია - ეს არის კვერცხისა და ყველის ხაჭაპური, რომელიც ფორმით ნახევარმთვარეს ჰგავს. ასევე სუფრაზე ხვდება ინდაურის საცივი და მოხარშული  ღორის ხორცი.

მსგავსი ტრადიციებია იმერეთსა და სამეგრელოში. იმერეთში მთავარი პრიორიტეტი არის საცივი, გოზინაყი, ხაჭაპური, მხალეული. სამეგრელოში მზადდება ღომი და ელარჯი, იწვება გოჭი.  დასავლეთ საქართველოში საახალწლოდ გავრცელებულია კუპატი. სამეგრელოში კუპატს გულ-ღვიძლით ამზადებენ, ბუხრის თავზე კიდებენ, სადაც დიდი ხნის განმავლობაში იბოლება. იმერეთსა და გურიაში ფარშის კუპატს უფრო ანიჭებენ უპირატესობას. ამ კუთხეებში, რა თქმა უნდა, მზადდება გოზინაყი, რომლის გარეშეც არ არსებობს ქართული საახალწლო სუფრა. ჩურჩხელას დასავლეთ საქართველოში ჯანჯუხა ჰქვია. მას აქ თხილის მთლიანი გულისგან აკეთებენ.

როგორც უკვე მოკლედ მიმოვიხილეთ, ქართული სუფრა საკმაოდ მრავალფეროვანია და მასში დიდი ადგილი უჭირავს ხორცს. მოგვეხსენება, რამდენად მნიშვნელოვანია უმაღლესი ხარისხის და უსაფრთხო ხორცის არჩევა. ყველა ამ კრიტერიუმს აკმაყოფილებს “ევროპროდუქტის” მიერ იმპორტირებული ევროპული ხორცი.

ჩვენ გირჩევთ რამდენიმე პროდუქტს, რომელიც არამხოლოდ ახალ წელს, ნებისმიერ დღეს უფრო გემრიელს გახდის.

ხამონი და პროშუტო

ხამონი, იგივე ესპანური ლორი, ღორის ხორცის უკანა ფეხისგან მზადდება. “იბერიკოს” ხამონი მსოფლიოში ერთ-ერთი ყველაზე ძვირფას პროდუქტადაა მიჩნეული.

 ესპანური კომპანია “ელპოზო” ლიდერია ხამონი “იბერიკოს” წარმოებაში. “ელპოზოს” პროდუქციის შეძენა ევროპროდუქტში შეგიძლიათ.

აქვეა პროშუტო, რომელიც იტალიური ლორია. მას რბილი ტექსტურა აქვს და ნაკლებად გამომშრალია, ვინაიდან ღორის წინა ფეხებისგან მზადდება.

“ევროპროდუქტში” კომპანია “სორენტინოს” უმაღლესი ხარისხის პროშუტო დაგხვდებათ. “სორენტინო” ხორცპროდუქტების ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული იტალიური ბრენდია. პროშუტოს ფასი მაღაზიათა ქსელში საკმაოდ ბიუჯეტურია.

ლორი და მორტადელა

მორტადელა, რომელსაც იტალიურად მოხარშული ძეხვი ეწოდება, ევროპაში ფართოდ გავრცელებულია. არის როგორც ღორის ხორცის, ასევე ინდაურის მორტადელა.

ინდაურის ხორცი მცირე ოდენობით შეიცავს ქოლესტერინს, ამიტომ ის ძალიან უსაფრთხო პროდუქტია. ხოლო ინდაურის მორტადელა, როგორც უსაფრთხო, ასევე გემრიელი საკვებია.

ლორს ამზადებენ ღორის, ინდაურისა და ძროხის ხორცისგან. ამ პროდუქტის მოყვარულებში ძალიან პოპულარულია შებოლილი ლორი.

ახალი წლისთვის “ევროპროდუქტში” შეგიძლიათ შეიძინოთ  “ელპოზოს” “იბერიკოს” ღორის მორტადელა, სხვადასხვა ტიპის ლორი და ბევრი სხვა ხორცპროდუქტი.

ახალი წლის დადგომას შევსებული ჭიქით ხელში ვხვდებით და საახალწლო სუფრა წარმოუდგენელია ალკოჰოლური სასმლის გარეშე. მიუხედავად იმისა, გირჩევნიათ წითელი ღვინო, ცქრიალა, ლიქიორი თუ სხვა, “ევროპროდუქტი” საახალწლოდ საუკეთესო სასმლით მოგამარაგებთ. 

სასაჩუქრე ნაკრები მოიცავს იტალიურ ბრენდ “ბოტეგას”. კომპანია ალკოჰოლური სასმლის დისტრიბუციას დაახლოებით 140 ქვეყანაში ახდენს და “ევროპროდუქტის” მეშვეობით საქართველოც ამ სიაშია.

“ბოტეგას” შამპანური საახალწლო კატალოგში ბევრი ვარიანტით გვხვდება. აქ არის ცქრიალა ღვინო გოლდი; თეთრი, ექსტრა მშრალი; თეთრი ტკბილი ვარდის არომატით, “ბოტეგა” ვარდისფერი. ყველა მათგანს ზურგს უმაგრებს ბრენდის მიერ მიღებული 350 ჯილდო, რაც მეტყველებს სასმლის ხარისხზე.

აქვეა “ბოტეგას” ლიქიორი ლიმონჩელო; ნესვის; ფისტის; შავი შოკოლადის; ლატე მოკიატო, ყველა მათგანი ნებისმიერ შეკრებას დამატებით მნიშვნელობას შესძენს.

თუ რამე განსხვავებული გინდათ, ჩვენ გირჩევთ გრაპა გასინჯოთ. არის როგორც კასრში დაძველებული, ბოლის არომატით, ასევე, კლასიკური გრაპა.

კატალოგში შეგიძლიათ შეარჩიოთ ესპანური პრემიუმ ხარისხის ღვინოები.

Manzanos Wines საუკუნოვანი კულტურა აქვს ღვინის წარმოებაში. გასინჯეთ მათი თეთრი და წითელი ღვინო, სასიამოვნოდ ინტეგრირებული მსუბუქი მჟავიანობითა და ხილის ნოტებით და მიხვდებით, რატომაა მსოფლიოს არაერთ ქვეყანაში ეს ღვინო ყველაზე პოპულარული.

ცოტა რამ არის იმაზე უფრო დამამშვიდებელი, ვიდრე ერთი ჭიქა წითელი ღვინის მირთმევა ბუხართან, როცა 31 დეკემბერს შუაღამის დადგომას ელოდები. და რა უხდება ღვინოს, თუ არა ყველი?!

ყველის დაფა და კარგად შერჩეული ღვინო ახალი წლის მოლოდინს უფრო სასიამოვნოს აქცევს თქვენთვის და თქვენი სტუმრებისთვის. კარგ ღვინოს კარგი ყველი ჭირდება და ვუბრუნდებით ისევ “ევროპროდუქტს”, რომელიც ყველასათვის საყვარელი ყველის უამრავ ვარიანტს გვთავაზობს.

ევროპული ხარისხის ყველი

ყველი აუცილებელი დანამატია ნებისმიერი სადღესასწაულო სუფრისთვის. თუ თქვენ გეგმავთ დიდ საახალწლო წვეულებას, გაითვალისწინეთ, რომ ყველი ფართო ასორტიმენტით იყოს წარმოდგენილი.

პარმეზანი

“ევროპროდუქტში” საახალწლოდ შეგიძლიათ შეიძინოთ მსოფლიოში ყველაზე გაყიდვადი ყველი - პარმეზანი. პარმეზანი არის იტალიური ყველი, რომელსაც მყარი ფორმა აქვს. ის მზადდება ძროხის რძისგან და დაძველებულია მინიმუმ 12 თვის განმავლობაში.

პარმეზანი ბუნებრივად დაბალი ცხიმის შემცველობით, ცუდი ნახშირწყლებისა, ლაქტოზის გარეშე, ჯანმრთელობის ბევრი სარგებელი აქვს, რაც განსაკუთრებით ახალი წლის დღესასწაულის მძიმე დღეებში შვება იქნება ნებისმიერი ადამიანისთვის.

მოცარელა

მოცარელა, სამხრეთ იტალიური ყველი, ტრადიციულად მზადდება იტალიური კამეჩის რძისგან “პასტა ფილარას” მეთოდით.

გლუვი, კრემისებრი ტექსტურა რბილი არომატითა და მჟავიანობი ელფერით აქცევს მას საყვარელ პროდუქტად. ყველას შეგვხვედრია პიცის ფოტოები, ბედნიერი ადამიანი როგორ იღებს პიცის ნაჭერს და ამ ნაჭრიდან ყველი მადისაღმძვრელადაა ჩამოწელილი. სწორად მიხვდით - ეს ყველი მოცარელა არის.

ახალი წლის ღამე ზეიმის, ტკბობის დროა და იშვიათად თუ ნახავთ ამაზე უკეთეს დროს, რომ ბევრი შოკოლადი მიირთვათ.

ჩვენი მშობლები ტკბილეულს ტრადიციულად ახალ წლამდე ყიდულობდნენ და მალავდნენ, რომ ბავშვებს სულ არ შეეჭამათ და სუფრა შოკოლადის გარეშე არ დარჩენილიყო.

“ევროპროდუქტის” კატალოგში 20-ზე მეტი ევროპული ბრენდის ასეულობით ტკბილეული არის შეტანილი. მათი განსაკუთრებული გემოსა და ხარისხის გამო ნამდვილად გაგიჭირდებათ თავის შეკავება, რომ მაშინვე არ მიირთვათ და როგორმე საახალწლო სუფრამდე მიაღწიოს შოკოლადმა.

თუ გსურთ შავი შოკოლადი ამშვენებდეს მაგიდას, კატალოგში გადაათვალიერეთ შვეიცარიული “რაგუსას” პროდუქცია. “რაგუსას” წარმოება 1942 წლიდან დაიწყო, მაშინ როცა კაკაო დეფიციტში იყო. ამ მძიმე სიტუაციაში კამილ ბლოხმა კარგი გამოსავალი მოიფიქრა - შოკოლადის ფილა მან თხილის დაფქული და მთლიანი მასით შეავსო.

შავი შოკოლადი ტრუფელის შიგთავსით და მთლიანი თხილით იდეალური საჩუქარია ყველასთვის ასაკის მიუხედავად.

“რაგუსას” გარდა კამილ ბლოხის კომპანია ასევე გვთავაზობს “ტორინოს”. “ტორინო” ტრადიციული უგემრიელესი შვეიცარიული რძიანი შოკოლადია, რომლის მინი ფილები სავსეა ნუშისა და თხილის კრემით.

Mozart Reber-ის პირველი ტკბილეულის საწარმო 1865 წელს მიუნხენში გაიხსნა. 150 წლის შემდეგ კი მოცარტის შოკოლადი მსოფლიოს ყველა ქვეყანაში აღიარებულია. შოკოლადის ინსპირაცია უგემრიელესი ფისტას მარციპანი, ნუშისა და თხილის ნუგა, რძის კრემი, უმაღლესი ხარისხის კაკაოს მარცვლებისგან დამზადებული ნამდვილი შოკოლადი არის. 

მისი განუმეორებელი გემო ისეთივე გავრცელებული იყო შოკოლადის მოყვარულებს შორის, როგორც მუსიკის მოყვარულებში ვოლფგანგ ამადეუს მოცარტის მუსიკა. ეს გახდა მიზეზი „რებერის“ შოკოლადისათვის ცნობილი კომპოზიტორის სახელის დაერქმიათ და ასე გაჩნდა მოცარტის შოკოლადი.

ასე რომ, დაგეგმეთ საახალწო სუფრა “ევროპროდუქტი”-თან ერთად. ქართული ტრადიციული კერძები გაამდიდრეთ ახალი, განსხვავებული ევროპული ხარისხითა და გემოთი.