ფუნთუშები
დესერტიდაგჭირდებათ:
3 ჩ.კ. აქტიური მშრალი საფუარი
2 ჩ.კ თაფლი
1 კვერცხი + 1 კვერცხის გული
1 ს.კ. ზეთი
75 გ შაქარი
1 ჩ.კ ვანილის ექსტრაქტი
460 გ ფქვილი
¼ ჩ.კ მარილი
1 ფორთოხლის ცედრა
1 ლიმონის ცედრა
1 ჩ.კ დარიჩინი
1 ჭიქა ქიშმიში
1 კვერცხის გული + 1ს.კ. წყალი
დეკორისთვის:
½ ჭიქა შაქრის პუდრი
1-2 ს.კ. რძე
კარაქი შევათბოთ ოთახის ტემპერატურაზე.
მოზრდილ ჯამში მოვათავსოთ საფუარი (გახსენით საფუვრის ახალი პაკეტი), თაფლი და თბილი რძე, ავურიოთ და დავტოვოთ ასაფუებლად 10 წუთი ან ვიდრე მასა არ აქაფდება.
იმავე ჯამში დაუმატეთ მსუბუქად ათქვეფილი კვერცხი+გული, ზეთი, შაქარი, ციტრუსის ცედრა, დარიჩინი, ვანილი და ფქვილი, დაიწყეთ ცომის მოზელა ხელით ან მიქსერით. დაუმატეთ მარილი. პროცესი გრძელდება 10-15 წუთი, როდესაც ცომი შეიკვრება, დაიწყეთ კარაქის კუბების დამატება, ეტაპობრივად. კარაქი სრულად რომ გაიხსნება, შეფუთეთ ჯამი და დადგით თბილ ადგილას ფერმენტაციისთვის. ცომი უნდა გაორმაგდეს მოცულობაში.
აფუებული ცომი გადმოიღეთ სამუშაო მაგიდაზე და მსუბუქად გააბრტყელეთ, დაიხმარეთ ფქვილი საჭიროებისამებრ, დააყარეთ ქიშმიში და გადაზილეთ. ცომი გაყავით 12 თანაბარ გუნდად. მოამრგვალეთ და თანაბრად გადაანაწილეთ საცხობ ლანგარზე, რომელზეც წინასწარ დააფენთ პერგამენტს. გადააფარეთ ნაჭერი და დატოვეთ ასაფუებლად სითბოში 20 წუთი.
გააცხელეთ ღუმელი 180 გრადუსზე.
აფუებულ ფუნთუშებს ფუნჯით გადაუსვით კვერცხის გულის და წყლის ნაზავი, გამოაცხვეთ 20-30 წუთი ან ვიდრე ოქროსფერი არ გახდება.
გააგრილეთ ფუნთუშები და გადადით მორთვაზე - აურიეთ შაქრის პუდრი და რძე, უნდა მიიღოთ სქელი მინანქარი. მოათავსეთ საკონდიტრო ტომარაში წვრილი თავით და დაახატეთ ფუნთუშებს ჯვრები.