სტაფილოს კექსი
დესერტიდაგჭირდებათ:
- 170 გ ფქვილი
- 150 გ შაქარი
- 10 გ საცხობი პუდრი (გამაფხვიერებელი)
- მწიკვი მარილი
- ½ ჩ.კ. დარიჩინი
- 1 ფორთოხლის ცედრა
- 120 გ Valio-ს კარაქი (დამდნარი და გაგრილებული)
- 2 ს.კ. რძე
- 2 კვერცხი
- 200 გ სტაფილო
- 50 გ ქიშმიში
- 30 გ ნიგოზი
კრემისთვის:
- 230 გ Valio-ს კრემ ყველი
- 45 გ შაქრის პუდრი
- 100 მლ ნაღები მინიმუმ 32%
- 1 ჩ.კ. ვანილის ექსტრაქტი ან პასტა სურვილისამებრ
- ფორთოხლის ცედრა და ნიგოზი მოსართავად.
გავაცხელოთ ღუმელი 180 გრადუსზე. დავადნოთ კარაქი. მსხვილ სახეხზე გავხეხოთ სტაფილო. მშრალი ინგრედიენტები ავურიოთ ერთ თასში.
მეორე თასში ავთქვიფოთ კვერცხი, დავუმატოთ შეგრილებული კარაქი და რძე, ჩავასხათ ფქვილიან ჯამში და გავაერთიანოთ ორი მასა. კარგად ავურიოთ და დავამატოთ სტაფილო, შემდეგ, კი ქიშმიში და დაჭრილი ნიგოზი.
ცომი გადავიტანოთ საცხობ ყალიბში, რომელსაც წინასწარ წაუსვამთ კარაქს და მოაყრით ფქვილს, ან ჩააფენთ საცხობ ქაღალდს.
ვაცხობთ 40-60 წუთი, ან ვიდრე ხის წკირი მშრალი არ ამოვა კექსში ჩარჭობისას. თუმცა გაითვალისწინეთ, ტექსტურა ნოტიო რჩება.
როდესაც კექსი გამოცხვება, გავაგრილებთ და მოვრთავთ კრემით, რომელსაც შემდეგნაირად ვამზადებთ: ვთქვეფთ ყველა ინგრედიენტს ერთ ჯამში, როდესაც მასა შესქელდება, გადავუსვამთ კექსს და მოვაყრით დამატებით ცედრას და ნიგოზს სურვილისამებრ.