ლაზური ხაჭაპური
ქართული სამზარეულოინგრედიენტები:
• ფქვილი - 600გ
• საფუარი - 20გ
• შაქარი - 1 სუფრის კოვზი
• კარაქი - 250გ
• მარილი - 1 ჩაის კოვზი
• სულგუნი და იმერული ყველი - 150გ - 250გ
• წყალი - 300გ თბილი შეგიძლიათ ჩაანაცვლოთ რძით
მომზადების წესი:
ხაშის მომზადება:
თბილ წყალში ჩავყაროთ დროჟი, შაქარი, მარილი და ცოტა ფქვილი (დაახლოებით 2 სუფრის კოვზი) და ვაცადოთ მანამ, სანამ კარგად არ ამოფუვდება. ფქვილში ჩავხეხოთ ცივი კარაქი, დავამატოთ ცოტაოდენი მარილი და გადავზილოთ ერთმანეთში. როდესაც ერთგვაროვან მასას მივიღებთ, დავასხათ ამოფუშებული ხაში და დავიწყოთ ცომის მოზელვა.
კარგად მოზელვის შემდეგ, დავდგათ სითბოში და დაველოდოთ ამოფუებას საათ ნახევრის განმავლობაში. ამოფუების შემდეგ, კიდევ ერთხელ გადავზილოთ ცომი, დავყოთ სამ ნაწილად და გავაბრტყელოთ.
ამასობაში, გავხეხოთ ყველი, მივცეთ ხაჭაპურს სასურეველი ფორმა, შემდეგ ჩავყაროთ ყველი, გვერდებზე წავუსვათ კვერცხი და შევდგათ ღუმელში, 220 გრადუსზე, დახლოებით 10-15 წუთის განმავლობაში.
ლაზური ხაჭაპური მზადაა.