ხინკალი

ქართული სამზარეულო
clock icon 60 წუთი pie chart icon 478 კალორია

ხინკალი ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთი ყველაზე გამორჩეულიკერძია. ეს არის ხორცისა და სუნელებისა ჰარმონიული ნაზავი, რომელიც მოთავსებულია ფაფუკ და თხელ ცომში. ხინკლის მზადების პროცესი მოითხოვს ცოდნას, მოთმინებასა და სიყვარულს, მაგრამ შედეგი ნამდვილად ღირს ამ ძალისხმევად. ეს რეცეპტი დაგეხმარებათ მოამზადოთ სამი სახის ხინკალი - ღორის, საქონლისა და ცხვრის შერეული, ასევე საქონლისა და ღორის შერეული ფარშით. მოდით, ჩავუღრმავდეთ ამ წარმოუდგენლად გემრიელი კერძის საიდუმლოებებს.

ხინკლისთვის საჭირო ინგრედიენტები

ცომისთვის:

  • თეთრი ფქვილი
  • წყალი
  • მარილი
  • ძმარი (თეთრი ცომისთვის)

ფარშისთვის:

  • ბატკნის ხორცი
  • საქონლის ხორცი
  • ღორის ხორცი
  • ხახვი
  • კვლიავი
  • დაღერღილი წიწაკა
  • ძირა
  • ოხრახუში
  • ქინძი
  • ნიორწყალი
  • მარილი

მომზადების წესი

  1. დაიწყეთ ცომის მომზადებით. თეთრი ცომისთვის შეურიეთ ფქვილს მარილი, წყალი და ცოტაოდენი ძმარი. ცეხვილის ცომისთვის კი მხოლოდ ფქვილი და წყალი გამოიყენეთ. კარგად მოზილეთ ცომი და გადადეთ გვერდზე დასასვენებლად 30 წუთით.
  2. ხორცის დასამუშავებლად დაჭერით ხახვი წვრილად. ბატკნის ხორცი დაკეპეთ და შეურიეთ ცოტაოდენი საქონლის ხორცი, დაჭრილი ხახვი, კვლიავი და დაღერღილი წიწაკა.
  3. ღორის და საქონლის ხორცი ცალ-ცალკე გამოატარეთ ხორცის საკეპ მანქანაში. შემდეგ მიღებული ფარშები გადაურიეთ ერთმანეთში სასურველი კომBინატორის მიხედვით (ღორის, საქონლისა და ცხვრის შერეული; საქონლისა და ღორის შერეული).
  4. დააქუცმაცეთ სუნელები: კვლიავი, ძირა და დაღერღილი წიწაკა. ასევე, დაჭერით მწვანილები - ქინძი და ოხრახუში. მოამზადეთ ნიორწყალი.
  5. თითოეულ ფარშს შეურიეთ შესაბამისი სუნელები, ხახვი, მარილი და წყალი. კარგად მოზილეთ ფარში, სანამ ერთგვაროვან მასას არ მიიღებთ.
  6. გააბრტყელეთ დასვენებული ცომი და დაჭერით საშუალო ზომის წრეებად.
  7. თითოეულ ცომის ნაჭერზე დაალაგეთ ფარშის გუნდა, შემდეგ კი შემოახვიეთ ცომი და ჩაკეცეთ ნაზად, რათა მიიღოთ ხინკლის დამახასიათებელი ფორმა.
  8. დიდ ქვაბში ადუღეთ მარილიანი წყალი. ჩაყარეთ ხინკალი და მოხარშეთ დაახლოებით 8 წუთის განმავლობაში.
  9. ხინკლის ამოღებისას დაასხით ადუღებულ წყალს ცივი წყალი, რათა ხინკლის ზედაპირი არ გასკდეს.
  10. გადმოდეთ მზა ხინკალი თეფშზე და მიირთვით ცხარე ცხარე.

ტრადიციული ქართული ხინკალი არა მხოლოდ უგემრიელესი კერძია, არამედ ის ასახავს ქართველი ხალხის მდიდარ კულტურასა და ისტორიას. ეს რეცეპტი საშუალებას მოგცემთ, სახლის პირობებში შექმნათ ავთენტური ხინკალი და გაუზიაროთ თქვენს სტუმრებსა თუ ოჯახის წევრებს ქართული სამზარეულოს გემო. ნუ დაგავიწყდებათ, რომ ხინკლის მომზადება მოითხოვს პრაქტიკასა და მოთმინებას, მაგრამ ეჭვგარეშეა, რომ თქვენი შრომა უკვალოდ არ ჩაივლის. ისიამოვნეთ ამ შესანიშნავი პროცესით და დატკბით თქვენი ნახელავით. გისურვებთ წარმატებას!