ქათამი ლუდის ქილაზე
შერეული სამზარეულოქათამს მოვაჭრათ ზედმეტი ნაწილები.
ლუდის ქილა გავანახევროთ სითხისგან. ჩავყაროთ სვანური მარილი. ჩავასხათ ნახევარი ფორთოხლის წვენი.
პარალელურად ავიღოთ სვანური მარილი, ქინძი, უცხო სუნელი, ერთმანეთში ამოვურიოთ, დავუმატოთ 80 მლ ზეთი და წავუსვათ ქათამს ზემოდან.
ღუმელი გავაცხელოთ 180 გრაფუსზე და ქათამი რომელიც დგას ქილაზე შევდგათ ღუმელში 45 წუთით.
ამის შემდეგ წვრილად დავჭრათ ცოტაოდენი ხახვი, ერთი კბილი ნიორი. გავაცხელოთ ტაფა ზეთთან ერთად და დავიწყოთ ხახვის მოთუშვა.დავუმატოთ ნახევარი წითელი წიწაკა და ორი კბილი ნიორი. ხახვის გაოქროსფრების შემდეგ დავუმატოთ 150 მლ ლუდი და ერთად ვადუღოთ. წამოდუღების შემდეგ დავუმატოთ ერთი მთლიანი მწიფე კარალიოკი და 50 მლ ფორთოხლის წვენი. ბოლოს კი დავახეხოთ ნახევარი ფორთოხლის ცედრა.
ბოლოს დავუმატოთ ცოტაოდენი წითელი წიწაკა და ნიორი.
სოუსი მზადაა.
40 წუთის შემდეგ ქათამი მზადაა ხოლო დაჭრილი ბატატა კიდევ 8 წუთით გავაჩეროთ ღუმელში 210 გრადუსზე.
ამ დროის შემდეგ გოვიღოთ კარტოფილი ღუმელიდან. გავჭრათ შუაზე, წავუსვათ სპრედი, დავამარილოთ და შევაბრუნოთ ღუმელში 215 გრაფუსზე დაახლოებით 10 წუთით.
სანამ კარტოფილი დაამთავრებს ცხობას ჯამში ავიღოთ კრემ ყველი 150 გრამი, დავჭრათ მწვანე ხახვი, ქინძი, ერთი კბილი ნიორი გავხეხოთ დავუმატოთ კრემ ყველა და ამოვურიოთ.
გამომცხვარ კარტოფილს ზემოდან დავადოთ კრემ ყველის მასა და გადავიდეთ სერვირებაზე.