იტალიური პასკა პანეტონე
სააღდგომო კერძებიინდრედიენტები:
100 მლ თბილი წყალი
50 გრამი საფუარი
60 გრამი შაქარი
ვანილი
1 ცალი გახეხილი ლიმონის ცედრა
½ ჩაის კოვზი მარილი
160 გრამი ლურპაკის კარაქი
275 – 325 გრამი ფქვილი
70 გრამი დაჭეილი და დაშაქრული ფორთოხლის ცედრა
70 გრამი ქიშმიში
ნუშის ფანტელები
მომზადების წესი:
ერთმანეთში აურიეთ თბილი წყალი, საფუარი და 1 კოვზი შაქარი. გააჩერეთ მანამ, სანამ არ ამოქაფდება - დაახლოებით 15 წუთის განმავლობაში.
სხვა თასში ათქვიფეთ კვერცხი, ვანილი, ლიმონის ცედრა, მარილი და დარჩენილი შაქარი მანამ, სანამ მიღებული მასა არ გახდება მსუბუქი და სქელი. დაამატეთ საფუარის ნარევი.
გააცხელეთ კარაქი, სანამ არ დაიწყებს დნობას.
კვერცხის ნარევს ნელ-ნელა დაუმატეთ ფქვილი (180 გრამი), შემდეგ დაამატეთ გამდნარი კარაქი. შეურიეთ დარჩენილი ფქვილი მიქსში. (გაითვალისწინეთ, რომ შეიძლება მთელი ფქვილი არ დაგჭირდეთ. ცომი არ უნდა იყოს ძალიან წებოვანი და მშრალი.)
ათქვიფეთ ცომი 10 წუთის განმავლობაში, სანამ მიღებული მასა არ იქნება რბილი.
ცომი ჩადეთ ცხიმწასმულ თასში. შემდეგ თასს დააფარეთ სუფთა სუფრა და გააჩერეთ თბილ ადგილას ერთი საათის განმავლობაში.
ცომი ხელახლა ათქვიფეთ, მოათავსეთ სასურველ ფორმაში, მოაყარეთ ცედრა და ქიშმიში და დაახურეთ სუფთა სუფრა. გააჩერეთ თბილ ადგილას კიდევ 30 წუთის განმავლობაში.
ღუმელი დააყენეთ 180 გრადუსზე.
ფორმაში მოთავსებულ ცომს ფრთხილად წაუსვით ზედაპირზე კვერცხის გული და მოაყარეთ ზემოდან ნუშის ფანტელები.
გააჩერეთ ღუმელში 35 წუთის განმავლობაში.
გამორთეთ ღუმელი და აცადეთ, სამან გაცივდება.
ისიამოვნეთ და გახსოვდეთ, საუკეთესო პასკა იმსახურებს ლუპრაკს.