შვრია და გრანოლა - ყველაფერი, რაც ჯანსაღი საუზმის მოსამზადებლად უნდა იცოდეთ
შვრია და გრანოლა, ერთი შეხედვით, მსგავსი საკვები პროდუქტებია, თუმცა ისინი ერთმანეთისაგან მომზადების მეთოდით, გემოვნური თვისებებითა და კვებითი ღირებულებით განსხვავდება.
შვრია, ჩაის, პურისა და კარაქის კომბინაციის მსგავსად, კლასიკურ საუზმედ მიიჩნევა. ის მარტივად და სწრაფად მზადდება: ფანტელები, გემოვნების მიხედვით, წყალში ან რძეში რამდენიმე წუთის განმავლობაში იხარშება. დუღილის პროცესში სახამებელი გამოიყოფა და ფაფის კონსისტენციის ხდება, რომელშიც ბუნებრივი ბოჭკო, განსაკუთრებით ბეტა-გლუკანი ნარჩუნდება.
გრანოლა განსხვავებული შემადგენლობისა და გემოს მქონე პროდუქტია. მის დასამზადებლად შვრიის ფანტელებს იყენებენ, თუმცა თაფლს, ნეკერჩხლის სიროფს, თხილეულსა და ჩირებს უმატებენ. მასას კარგად ურევენ და შემდეგ ღუმელში აცხობენ. მაღალ ტემპერატურაზე შაქარი კარამელიზდება, გრანოლა ოქროსფერ შეფერილობას იღებს და ხრაშუნა ტექსტურის ხდება.