ბოლო წლებში ზურმუხტისფერი ფხვნილი, სახელად მატჩა, მსოფლიოს ყურადღების ცენტრში მოექცა. მისი მკვეთრი ფერი და გამორჩეული გემო კაფეების მენიუებისა და სოციალური ქსელების განუყოფელი ნაწილი გახდა. თუმცა, „მოდური სასმლის“ სტატუსის მიღმა, საუკუნეების ისტორია და კულტურა იმალება.  

მატჩას ისტორია მჭიდროდაა დაკავშირებული ძენ-ბუდისტი ბერების მედიტაციურ პრაქტიკებთან, რომლებიც მას „სიცოცხლის ელექსირს“ უწოდებდნენ. ისინი მატჩას იყენებდნენ არა უბრალოდ გამოსაფხიზლებლად, არამედ იმ განსაკუთრებული მენტალური მდგომარეობის მისაღწევადაც, რომელიც ხანგრძლივი და ინტენსიური მედიტაციისთვის იყო საჭირო.  

როგორც მიგვიხვდით, ამ ბლოგში მატჩას შესახებ მოგიყვებით. ერთად გავარკვიოთ რა არის და რა განასხვავებს მას ჩვეულებრივი ჩაისგან, რა სასარგებლო თვისებები გააჩნია და იმასაც გაგიზიარებთ, თუ როგორ უნდა მოამზადოთ გემრიელი მატჩა სახლში.  

მატჩა სპეციალურად მოყვანილი და დამუშავებული მწვანე ჩაის ფოთლებისგან მიღებული წმინდა ფხვნილია. მიუხედავად იმისა, რომ ამ პროდუქტის ისტორიული ფესვები ჩინეთთანაა დაკავშირებული, მისი თანამედროვე ფორმა და კულტურა თითქმის მთლიანად იაპონურ ტრადიციებთან ასოცირდება, სადაც მას 900 წელზე მეტია მოიხმარენ.  

მატჩას ჩაის სხვა სახეობებისგან მისი მომზადების წესი გამოარჩევს. ჩვეულებრივი მწვანე ჩაის შემთხვევაში, ჩვენ ფოთლებს ცხელ წყალში  ვყრით, ცოტა ხანს ვაყოვნებთ, მიღებულ ნაყენს ვიყენებთ, ფოთლებს კი ვყრით. მატჩას მომზადებისას კი ფხვნილი წყალში სრულად იხსნება და მთლიან, დაფქულ ფოთოლს მოვიხმართ.  გამომდინარე იქიდან, რომ ვსვამთ მთლიან ფოთოლს და არა უბრალოდ ნაყენს, მასში არსებულ ყველა საკვებ და სასარგებლო ნივთიერებას ვიღებთ.

მატჩა ადამიანის ჯანმრთელობისათვის მრავალმხრივ სასარგებლო პროდუქტია.  კვლევების მიხედვით, 137-ჯერ მეტ ანტიოქსიდანტს შეიცავს, ვიდრე სტანდარტული მწვანე ჩაი. ის მდიდარია EGCG-ით, რომელსაც ოქსიდაციური სტრესისა და ანთების საწინააღმდეგო მოქმედება აქვს. 

მატჩაში არსებული კოფეინი, ყავისა და ჩაის მსგავსად, ენერგიას გვაძლევს. თუმცა, მათ შორის ერთ ძალიან საინტერესო განსხვავება არსებობს. ყავა ენერგიის ერთბაშ და მკვეთრ მოზღვავებას იწვევს, რასაც დაძაბულობისა და ეფექტის გასვლის შემდეგ, პროდუქტიულობის შემცირება ახლავს თან. მატჩაში შემავალი L-თეანინი კი ანელებს კოფეინის შეწოვას. ენერგია ნელა და თანაბრად, 3-6 საათის განმავლობაში გამოიყოფა, რაც გვეხმარება იმაში, რომ ვიყოთ მეტად კონცენტრირებული და პროდუქტიული, ყოველგვარი შფოთვის გარეშე. 

პროდუქტის დადებითი გავლენა ფიზიკურ ჯანმრთელობასაც მოიცავს. ის ამცირებს დაღლილობას და ვარჯიშის შემდეგ კუნთოვანი მასის ზრდას ეხმარება. ამასთანავე, მასში შემავალი კატექინები მეტაბოლიზმის სტიმულირებას ახდენს და ე.წ.  „ცუდი“ ქოლესტერინის დონეს ამცირებს.    

მოსავლის აღებამდე 20-30 დღით ადრე  მატჩას ბუჩქებს ჩრდილავენ. ეს მიზანმიმართული აგრონომიული ჩარევაა, რომელსაც კაბუსეს ეძახიან. მზის პირდაპირი სხივების ნაკლებობის გამო, ფოტოსინთეზი ფერხდება და ამინომჟავა L-თეანინი მწარე გემოს მქონე ტანინებად აღარ გარდაიქმნება. შედეგად, ფოთლებში L-თეანინის მაღალი კონცენტრაცია ნარჩუნდება, რის გამოც მატჩა დამახასიათებელ გემოსა და დამამშვიდებელ ეფექტს იძენს. 

მოსავლის აღებისთანავე, ფერმენტაციის პროცესის შესაჩერებლად, დაჩრდილულ ფოთლებს ორთქლით ამუშავებენ. მოკრეფილი მოსავალი ხასხასა მწვანე ფერსა და ყველა სასარგებლო ნივთიერებას ინარჩუნებს. ამ პროცესის დასრულების შემდეგ, ფოთლებს საგულდაგულოდ აშრობენ, თუმცა, სხვა ჩაისაგან განსხვავებით, ისინი არ იგრიხება. გამშრალ ფოთლებს ღეროებს აცლიან და რჩება დამუშავებული, სუფთა მასალა, რომელსაც ტენჩა ეწოდება.

საბოლოო და ყველაზე შრომატევადი ეტაპი ტენჩას მიკროსკოპულ ფხვნილად დაფქვაა. ტრადიციულად, ამას გრანიტისქვიან წისქვილებში აკეთებენ. ეს პროცესი ძალიან ნელა მიმდინარეობს, შეიძლება 30 გრამი მაღალი ხარისხის მატჩას დაფქვას ერთი საათიც კი დასჭირდეს. ამბობენ, რომ მატჩას ფასი, რომელიც სხვა ტრადიციულ ჩაის მკვეთრად აღემატება, სწორედ ამ შრომატევადი წარმოების პროცესითაა განპირობებული. 

იდეალური მატჩას მოსამზადებლად რამდენიმე ტრადიციული ჭურჭელი და ხელსაწყო დაგჭირდებათ:

  • ჩავანი (Chawan): ფართო კერამიკული ფინჯანია, რომელიც მასის ასათქვეფად გამოიყენება;  
  • ჩაზენი (Chasen): ერთგვაროვანი, ქაფიანი მასის მისაღებად ბამბუკის ეს სათქვეფი გამოიყენება, რომელსაც წვრილი ფუნჯები აქვს;
  • ჩაშაკუ (Chashaku): ბამბუკის კოვზი ფხვნილის ზუსტი რაოდენობის ამოსაღებად. ალტერნატივად შეგიძლიათ გამოიყენოთ ჩაის კოვზი (½-1 ჩ/კ, დაახლოებით 1.5-2 გრამი);
  • წვრილბადიანი საცერი: იდეალურად სუფთა და ერთგვაროვანი ნარევის მისაღებად, ფხვნილი საცერში უნდა გაატაროთ. 

ჩაის ტემპერატურის შესანარჩუნებლად, პირველ რიგში, ჩავანი  უნდა გააცხელოთ. ამისათვის მასში ცხელი წყალი ჩაასხით, შემდეგ კი გადაღვარეთ და ჭურჭელი კარგად გაამშრალეთ. პარალელურად, ჩაზენის ღეროების ელასტიკურობისათვის ისინიც ცხელ წყალში დაასველეთ. 

ჩაშაკუს დახმარებით 1.5-2 გრამი მატჩას ფხვნილი ამოიღეთ და საცერში გაატარეთ. ჩავანში მოთავსებულ ფხვნილს დაასხით მცირე რაოდენობით (დაახ. 70 მლ.) ცხელი, მაგრამ არა მდუღარე წყალი (70-85°C).  კერამიკის პატარა თასი მყარად დაიჭირეთ და სწრაფი „M“ ან „W“ მოხაზულობის მოძრაობით ათქვიფეთ.  თქვიფეთ დაახლოებით 15-30 წამის განმავლობაში, სანამ ზედაპირზე ნაზი, კრემისებრი ქაფი არ გაჩნდება.  ბოლოს, შეანელეთ მოძრაობა, ამოიღეთ  ჩაზენი ფინჯნის ცენტრიდან და მიირთვით დაუყოვნებლივ, სანამ ქაფი და არომატი შენარჩუნებულია.  

თუ მატჩა ლატეს მომზადება გსურთ, შეგიძლიათ რძე გამოიყენოთ. ამისთვის პირველ რიგში მზადდება კონცენტრირებული მატჩას ნარევი: 1.5-2 გრამ გაცრილ მატჩას დაასხით მცირე რაოდენობით (30-60 მლ) ცხელი წყალი და ათქვიფეთ ჩაზენით ან კაპუჩინატორით მანამ, სანამ ერთგვაროვან, ქაფიან პასტას არ მიიღებთ. ცხელი ლატესთვის, ამ მომზადებულ ნარევს დაასხით წინასწარ გაცხელებული და აქაფებული რძე. ცივი, ანუ ყინულიანი სასმლის მოსამზადებლად, მაღალი ჭიქა აავსეთ ყინულით, დაასხით ცივი რძე და შემდეგ ნელა დაამატეთ წინასწარ მომზადებული მატჩას ნარევი. 

ორივე შემთხვევაში შეგიძლიათ გამოიყენოთ როგორც ჩვეულებრივი, ისე მცენარეული, მაგალითად, შვრიის რძე.

მატჩა ორ ძირითად კატეგორიად იყოფა, ესენია: ცერემონიული და კულინარიული. 

ცერემონიული ხარისხი (Ceremonial Grade) არის უმაღლესი ხარისხის მატჩა, რომელიც განკუთვნილია მხოლოდ წყალთან ერთად, ტრადიციული მეთოდით მოსამზადებლად. ის გამოირჩევა მკვეთრი, ზურმუხტისფერი შეფერილობით, ნაზი ტექსტურითა და, მოტკბო გემოთი.  

კულინარიული ხარისხი (Culinary Grade) შექმნილია სხვა ინგრედიენტებთან (რძე, შაქარი, ფქვილი) შესარევად ისეთ რეცეპტებში, როგორიცაა ლატე, სმუზი და ნამცხვრები. მას უფრო ძლიერი, მკვეთრი და ხშირად ოდნავ მომწარო გემო აქვს, რათა მისი არომატი სხვა ინგრედიენტებში არ დაიკარგოს.  

გემოების განსხვავებას მოყვანისა და წარმოების სხვადასხვა წესი განაპირობებს. მაგალითად, ცერემონიული ხარისხისთვის პირველი საგაზაფხულო მოსავლის (იჩიბან-ჩა) ყველაზე ახალგაზრდა და ნაზი ფოთლები გამოიყენება. კულინარიული ხარისხი კი შეიძლება დამზადდეს მეორე ან უფრო გვიანდელი მოსავლისგან.  

უმაღლესი ხარისხისთვის იკრიფება მხოლოდ ჩაის ბუჩქის ზედა ნაწილში ამოსული ფოთლები, რომლებიც ყველაზე ნორჩი და ტკბილია. კულინარიული კატეგორიისთვის შესაძლოა მცენარის ქვედა, უფრო უხეში ფოთლებიც გამოიყენონ.   

შესაბამისად, სწორი ხარისხის შერჩევა თქვენს მიზანზეა დამოკიდებული:

  • ტრადიციული ჩაისთვის (მხოლოდ წყლით): ყოველთვის შეარჩიეთ ცერემონიული ხარისხი;  
  • ლატეს, სმუზისა და სხვა სასმელებისთვის: იდეალურია მაღალი ხარისხის კულინარიული მატჩა; 
  • ცხობისა და კულინარიული მიზნებისთვის: სტანდარტული კულინარიული ხარისხი ყველაზე შესაფერისი და ეკონომიური ვარიანტია.

ის, რომ ჩვენს ქსელში უმაღლესი ხარისხის შავ და მწვანე ჩაის შეიძენთ, სიახლე არ არის, თუმცა მოხარულები ვართ გაცნობოთ, რომ „ევროპროდუქტის“ ასორტიმენტს პრემიუმ ხარისხის იაპონური მატჩაც შეემატა. 

ჩვენთან წარმოდგენილია Matcha Magic-ის ბრენდის პროდუქცია, რომელიც, თავისი ხარისხისა და გემოვნური თვისებების გამო, იდეალურია როგორც მატჩას მოყვარულებისათვის, ასევე მათთვისაც, ვინც ეს სასმელი პირველად უნდა გასინჯოს.  

ონლაინ მაღაზიასა და ფილიალებში აღმოაჩენთ კლასიკურ, ორგანულ იაპონურ მატჩას, რომელიც საუკეთესო არჩევანია ტრადიციული წესით მოსამზადებლად, ხოლო ექსპერიმენტების მოყვარულებისათვის, მარტივად მოსამზადებელი მატჩა ლატე გვაქვს. 

ესტუმრეთ „ევროპროდუქტს“, შეარჩიეთ Matcha Magic-ის ლატეს მიქსი ან კლასიკური ფხვნილი და მიეცით თავს უფლება, აღმოაჩინოთ ახალი, გამორჩეული გემო