ბურგერის რეცეპტი
ევროპული სამზარეულომჟავე კიტრი (2 საათიანი) ინგრედიენტები:
• საპიკულე კიტრი - 250გ
• ნიორი - 4 საშუალო კბილი
• პილპილის მიქსი - 2გ
• მიხაკი - 4 ღერო • შაქარი - 100გ
• ვაშლის 6%-იანი ძმარი - 150გ
• წყალი - 250გ
• მარილი - 5გ ან 1 ჩაის კოვზი
• დაღერღილი წიწაკა (შებოლილი თუ გაქვს, ჩემპიონი ხარ) - რამდენიც შენს გულს გაუხარდება.
მომზადების წესი:
- კიტრი თხელ მონეტებად დავჭრათ;
- ნიორიც ძალიან თხლად დავჭრათ;
- მოვათავსოთ ჭურჭელში ნოირი და კიტრი, მოვაყაროთ ახალი დაფქვილი პილპილი და ჩავყაროთ 4 მიხაკი.
- ქვაბში ჩავასხათ ძმარი და წყალი, ჩავყაროთ შაქარი და შებოლილი ცხარე წიწაკის ფანტელები. წამოვადუღოთ, გავხსნათ შაქარი კარგად და დავაცადოთ წიწაკას 1-2 წუთი, რომ გემო კარგად გაუჯდეს.
- დავასხათ ძმრიანი სითხე კიტრს, დავუმატოთ მარილი და კარგად მოვურიოთ. დავახუროთ სახურავი და შევინახოთ მაცივარში 2 საათის მანძილზე, ან მანამ, სანამ ბოლომდე არ გაგრილდება. აქვე, თუ კი ნიორი გალურჯდა, არ შეგეშინდეს! ნიორში არსებული გოგირდი მჟავასთან რეაქციაში შედის და იცვლის ფერს, ოღონდ უწყინარად.
კეტჩუპი (მარტივი ვარიანტი)
ინგრედიენტები:
• კანგაცლილი პომიდორის კონსერვი - 500გ
• ტომატ-პასტა - 20გ
• ნიორი - 1 კბილი
• ხახვის ფხვნილი - 1 სუფრის კოვზი
• ნიორის ფქვილი - 1 სუფრის კოვზი
• მიხაკის ღერო(თავის გარეშე) - 8 ცალი
• შაქარი(დემერარა) - 100 გ ან ნახევარი ჭიქა
• მარილი - 5 გრამი ან ერთი ჩაის კოვზი
• ვაშლის ძმარი 6% - 30მლ
• წყალი - 100მლ
• სიმინდის სახამებელი - 5 გრამი ან 2 ჩაის კოვზი გახსნილი 50მლ წყალში
მომზადების წესი:
- ბლენდერში გავაერთგვაროვნოთ კანგაცლილი პომიდვრები, დავუმატოთ ტომატ-პასტა და 1 კბილი ნიორი. დავაბლენდეროთ მანამ, სანამ მოთმინება არ ამოგვეწურება, ეს კი იმას ნიშნავს, რომ მასა რაც უფრო გლუვი იქნება, მით უფრო კარგია.
- ცალკე, ფილთაქვაში გავაერთგვაროვნოთ მიხაკი, ნიორი, ფხვნილი და ხახვის ჩიფსი. (ან გამოიყენეთ უკვე დაფქვილი სუნელები.)
- ქვაბში მოვათავსოთ პომიდვრის მასა, დავუმატოთ სუნელები, შაქარი და მარილი. წამოვადუღოთ მინიმუმ 10 წუთის განმავლობაში.
- წამოდუღების შემდეგ დავამატოთ ძმარი და წყალი. მთავარია ძალიან არ დადუღდეს, ამიტომ აუცილებლად სუსტ ცეცხლზე ვიმუშაოთ.
- დაახლოებით 20 წუთის შემდეგ, დავამატოთ სიმინდის სახამებლიანი წყალი და კიდევ 5 წუთი ვადუღოთ. შემდეგ, გავაგრილოთ. საუკეთესო გემოსთვის, მეორე დღეს გამოყენება ჯობს. ან, შეგიძლიათ მაღაზიაში იყიდოთ კეტჩუპი და ამდენი აღარ გაისარჯოთ, მაგრამ სიმართლეს გეტყვით - გვეწყინება.
მაიონეზი
ინგრედიენტები:
• კვერცხი 0-კატეგორიის (მაქსიმუმ 6-7 დღის) – 1 ცალი
• მდოგვი დიჟონური, საშუალო სიძლიერის - 1 მსუყე ჩაის კოვზი
• ძმარი ვაშლის 6% - 1 სუფრის კოვზი ან 15მლ
• მარილი - 1 გრამი • შაქარი, თეთრი - 2 გრამი
• ზეთი, მზესუმზირის - 250გ
მომზადების წესი:
- პირველ რიგში, გვჯერა, რომ მაიონეზის გაკეთების ინსტრუქცია არ გჭირდებათ. თუმცა არ დავიღლებით საუკეთესო შედეგის მიღწევაში რომ დაგეხმაროთ.
- კვერცხი ჩავტეხოთ ჭურჭელში და დავამატოთ მდოგვი, მარილი, შაქარი და ძმარი. - დავაბლენდეროთ მასა გაერთგვაროვნებამდე და შემდეგ დავიწყოთ ნელ-ნელა ზეთის შეყვანა, რათა მასა მდგრადი გახდეს. სოუსიც მზადაა.
ბურგერის ფეთი და აწყობა ინგრედიენტები:
• საქონლის ხორცი, კისრის ან ბეჭის - 700გ
• საქონლის ქონი, სასურველია მუცლის - 250გ
• ვორსესტშირის სოუსი (‘’ვორჩესტერს’’ რომ ვეძახით:) – 15გ
• მდოგვი დიჟონური, საშუალო - 20გ
• მონომატრიუმის გლუტამატი (აჯინომოტო, MSG და კიდევ სხვა სახელები:) - 5გ
• ზეთი - შესაწვავად 20მლ
• მარილი - თითო ფეთიზე - 1-2გ ინგრედიენტები 1 ჩიზბურგერისთვის
• 1 პური, შუაზე გაჭრილი
• კარაქი, შუაზე გაჭრილი პურის გასახუხად
• მჟავე კიტრი - 6-7 ნაჭერი • მაიონეზი - 1 ჩაის კოვზი
• კეტჩუპი - 1 ჩაის კოვზი
• პომიდორი, ვარდისფერი - ერთი 3-4მმ სისქის ნაჭერი.
• ჩედარი, ყვითელი, დაუძველებელი - ორი 1.5მმ სისქის ნაჭერი
• ხახვი, თეთრი - 1-1.5 მმ სისქეზე დაჭრილი რკალები
• ბეკონი, ღუმელში გამომცხვარი, 180 გრადუსზე გაოქროსფერებამდე.
მომზადების წესი:
- ფარში გავატაროთ, დავამატოთ ვორსესტშირის სოუსი, მდოგვი და გლუტამატი. კარგად მოვზილოთ და დავატყეპოთ რამდენჯერმე, რათა ჰაერის ბუშტუკები მოჯდეს.
- ფარში დავყოთ 8 თანაბარ ბურთად, კვლავ დავატყეპოთ და მაცივარში მოვათავსოთ.
- ტაფა გავაცხელოთ, ბურთები დავდოთ ტაფაზე და გავაბრტყელოთ (ანუ, დავსმეშოთ). შევწვათ ტემპერატურის დავარდნის გარეშე. არ შეგეშინდეთ დაწვის, ოდნავ გაშავება გემოს ხელს შუწყობს, დაახლოებით მწვადის პრინციპით. 1 მხარე რომ დაიბრაწება, გადმოვატრიალოთ, დავადოთ ჩედარი და მეორე მხარეც დავბრაწოთ. ჯამში, შეწვას 5 წუთზე მეტი არ სჭირდება. აწყობა: პური გაჭერით, კარაქში გახუხეთ, ერთ ნახევარზე წაუსვით კეჩუპი, მეორეზე მაიონეზი (ან აურიეთ), ქვედა მხარეს დადეთ ჯერ მჟავე კიტრი, დაადეთ პომიდორი, შემწვარი ფეთი, შემდეგ ხახვი, ბეკონი და პური.