პასკის მარტივი რეცეპტი

სააღდგომო კერძები
clock icon 180 წუთი pie chart icon 335 კალორია

გთავაზობთ ტრადიციული სააღდგომო კულიჩის (პასკის) დეტალურ რეცეპტს, რომელიც გამოირჩევა მდიდარი არომატით, ნაზი ტექსტურითა და სანელებლების კომპლექსური ნაზავით. რეცეპტი მოიცავს ცომის მომზადების, აფუების და გამოცხობის ყველა ეტაპს, რათა უზრუნველყოს კლასიკური, საზეიმო პასკის მომზადება სახლის პირობებში. სანელებლების წინასწარი მომზადება ალკოჰოლში მათ არომატს კიდევ უფრო აძლიერებს და კულიჩს განუმეორებელ გემოს სძენს.

ინგრედიენტები

ცომისთვის:

  • 1 კგ მაღალი ხარისხის პურის ფქვილი
  • 300 გრ შაქარი
  • 20 გრ აქტიური მშრალი საფუარი (ან შესაბამისი რაოდენობის ახალი/ინსტანტ საფუარი)
  • 1 მწიკვი მარილი (დაახლ. 1/2 ჩ/კ)
  • 400 გრ კარაქი, დარბილებული (ოთახის ტემპერატურის)
  • 5 დიდი კვერცხი, ოთახის ტემპერატურის
  • 400 მლ რძე, თბილი (დაახლ. 35-40°C)
  • 1-2 ჩ/კ ვანილის ექსტრაქტი ან ვანილინი
  • 1 დიდი ლიმონის წვრილად გახეხილი ცედრა
  • 150-200 გრ ქიშმიში და/ან ცუკატები (დაშაქრული ხილის კანი)

სანელებლების ნაყენისთვის:

  • 30 მლ რომი ან არაყი
  • 1/2 ჩ/კ დაფქული დარიჩინი
  • 1/4 ჩ/კ დაფქული მიხაკი
  • 1/4 ჩ/კ ახლად გახეხილი ან დაფქული მუსკატის კაკალი
  • 1/2 ჩ/კ დაფქული ჯანჯაფილი (კოჭა)
  • 1/4 ჩ/კ დაფქული ილი (კარდამონი)

გასაფორმებლად (სურვილისამებრ):

  • მზა შაქრის მინანქარი (აისინგი) ან ინგრედიენტები მის მოსამზადებლად (შაქრის პუდრი, ლიმონის წვენი/რძე)
  • მოსართავები (საკონდიტრო მოაყარი, ცუკატები, თხილი)

მომზადების წესი

წინა საღამოს შეურიეთ რომს/არაყს სუნელები და დატოვეთ მშრალ ადგილას.

მომზადების დღეს აურიეთ ერთმანეთში მშრალი ინგრედიენტები: ფქვილი, საფუარი, შაქარი და მარილი. დაამატეთ რბილი კარაქი და კარგად შეურიეთ მშრალ ინგრედიენტებში მიქსერის დახმარებით. ამის შემდეგ სათითაოთ შეათქვიფეთ კვერცხი, დაუმატეთ სუნელების ნაყენი, ვანილი და ქიშმიში, ან ცუკატები. ბოლოს დაამატეთ თბილი რძე (თბილზე ოდნავ ცხელი).

ცომი კარგად მოზილეთ და გაანაწილეთ ფორმებში. ფორმები ცომით შეავსეთ ნახევრამდე, შეფუთეთ და დაახლოებით 2 საათით მოათავსეთ თბილ ადგილას გასაფუებლად.

170-180 გრადუსზე გახურებულ ღუმელში მოათავსეთ პასკის ფორმები და გამოაცხვეთ 45-50 წუთი. ბოლო 15-20 წუთი დაუწიეთ ტემპერატურას 150 გრადუსამდე, რომ პასკა კარგად გამოშრეს.

რაც შეეხება შაქრის მინანქარს, იყიდება მზა სახით. 

ბედნიერ აღდგომას გისურვებთ!