მარილიანი და მტკნარი წყლის თევზი, თუ ღრმა წყლის მოლუსკი, ზღვის პროდუქტი განსაკუთრებული დელიკატესია და ბევრი სასარგებლო თვისებით გამოირჩევა. 

ზღვის პროდუქტები მდიდარია საკვები ნივთიერებებით, ცილების, ვიტამინებისა და მინერალების კარგი წყაროა და მდიდარია ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით. 

ასე რომ, როცა კიდევ ერთხელ დაიწყებთ თევზის შეწვას, ან კიბორჩხალას მომზადებას, იცოდეთ, რომ ზღვის ნაწარმი, რომელსაც თქვენ მოიხმართ, გემოს გარდა უამრავ სხვა სიკეთეს გთავაზობთ.

ჯანმრთელობის ამ უპირატესობებს აქ მოგახსენებთ:

1.აუცილებელი საკვები ნივთიერებების კარგი წყაროა.
ზღვის პროდუქტები ნაკლებად არის გაჯერებული ცხიმებით, აქვს  პროტეინების მაღალი შემცველობა და სავსეა მნიშვნელოვანი ნუტრიენტებით, მათ შორისაა ომეგა 3, მისი ცხიმოვანი მჟავებით და A და B ვიტამინებით. 

ეს ნუტრიენტები აუცილებელია თქვენი ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად, განსაკუთრებით ტვინის, მხედველობისა და იმუნური სისტემის გასაძლიერებლად. 

იმის გამო, რომ თქვენი სხეული დამოუკიდებლად ვერ გამოიმუშავებს ომეგა 3-ს, განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია, რომ ის თქვენი დიეტის ნაწილი იყოს. 

ზოგადად, ზღვის პროდუქტები თბილისის მთავარი სავაჭრო ნაწარმი არაა და  ფართო არჩევანით არ გამოირჩევა, მაგრამ ევროპროდუქტში თქვენ ყველა ამ საკვები ნივთიერებებით გაჯერებული გაყინული ზღვის პროდუქტები დაგხვდებათ.

2. ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობას

მიუხედავად იმისა, რომ ეს პროდუქტი საკმარისად ნუტრირებულია, მისი სარგებელი მდგომარეობს ომეგა 3 ცხიმოვანი მჟავების უხვ რაოდენობაში. რამდენიმე კვლევა ჩატარდა ამ სასარგებლო თვისებების გამოსავლენად და ისინი განსაკუთრებით ცნობილია იმ დადებითი ეფექტით, რომლითაც ომეგა 3  გულის მდგომარეობაზე მოქმედებს.

მათ შეუძლიათ მნიშვნელოვნად შეამცირონ კარდიოვასკულური გართულების რისკი, როგორიცაა არითმიები, ინსულტები და გულის შეტევები. მიუხედავად იმისა, რომ ზოგი ომეგა 3 ცხიმოვანი მჟავების კაფსულებით მიღებას ამჯობინებს, მეცნიერები ზღვის ნაწარმს გვირჩევენ, თან ზღვის პროდუქტები ფასით შედარებით დაბალია.

3. აუმჯობესებს მხედველობას

4. კარგია თქვენი კანისთვის

5. ებრძვის დეპრესიას

6. დადებითად მოქმედებს ორსულებზე

7. აუმჯობესებს იმუნურ სისტემას

ზღვის დელიკატესების ერთ-ერთი გამორჩეული ნაწარმი, იქნება ეს შავი, თუ წითელი ხიზილალა, საუცხოო გემოსთან ერთად ასევე გვეხმარება წონის კლებასა და ჯანმრთელობის გაუმჯობესებაში. 

მიუხედავად იმისა, რომ ხიზილალას ფასი არც თუ ისე დაბალია და დიეტის მთავარი საკვები ვერ იქნება, მისი მირთმევისას იმაზე ფიქრი მაინც აღარ მოგიწევთ, თუ როგორ მოიმატებთ ამ პატარა გადაცდენის გამო, ვინაიდან ორაგულის ხიზილალა, ან კალმახის ხიზილალა - ორივე და სხვა ყველა დანარჩენი ძალიან დაბალკალორიულია. 

მას პროტეინის მაღალი დონე აქვს და ბევრ სხვადასხვა ვიტამინს შეიცავს. მათ შორის არის B1, B2, B3, B12, D. თუ გაწუხებთ ანემია, ან იმუნური სისტემის პრობლემები, რუსული ხიზილალა ამ პრობლემების მოგვარებაშიც დაგეხმარებათ.

ხელმისაწვდომობის გამო, ასევე შეგიძლიათ ხელოვნური ხიზილალა სცადოთ.

თუ ზღვის პროდუქტებს თევზის სპეციფიკური სუნის გამო ერიდებით, კიბორჩხალა ზუსტად თქვენთვისაა განკუთვნილი და ეს სასიამოვნოდ მარილიანი და მინერალური სიტკბოს ელფერის მქონე ნაწარმი, ზღვის საკვებ რაციონს  განსაკუთრებულ მიმზიდველობას ანიჭებს. 

ხელმისაწვდომია ისეთი უნიკალური ჯიშებით, როგორიცაა Dungeness და Alaskan King. მას იჭერენ და ჭამენ მთელ მსოფლიოში და ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული პროდუქტია.

ისტორიკოსები თვლიან, რომ კიბორჩხალა ერთ-ერთი ყველაზე ადრეული საკვები იყო, რომლითაც სარგებლობდა სანაპიროს მოსახლეობა. 

არქეოლოგებმა ერიტრეის სანაპიროზე კიბორჩხალას და სხვა  ზღვის მობინადრეების ნაშთები აღმოაჩინეს. დამატებითი არქეოლოგიური ნარჩენები ჩესაპიკის ყურის მიდამოებიდან იმის ვარაუდის საშუალებას იძლევა, რომ ის იყო ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული საკვები ამერიკელებისთვისა და ადრეული კოლონისტებისთვის.

დღეს ის ძალიან ბევრ ადგილას გამორჩეული დელიკატესია. ჩინეთი უმსხვილესი ექსპორტიორია მსოფლიოში, ხოლო შეერთებული შტატები მოწინავეა იმპორტის მხრივ. 

პროდუქტი თბილისში, ხელმისაწვდომობით არ გამოირჩევა, მაგრამ ევროპროდუქტში შეგხვდებათ, კიბორჩხალა/ვიჩი ჩხირები/100გრ. (იგივე კრაბის ჩხირები), რომელიც ერთგვარი ჩამნაცვლებელია. ის ძალიან პოპულარული პროდუქტია, მისი სპეციფიური გემოსა და მისაღები ფასის გამო. 

მწარმოებლის მიხედვით, კრაბის ჩხირების შემადგენლობა მოიცავს სხვადასხვა კომპონენტს. ჩვეულებრივ, ისინი შეიცავს სურიმის ხორცს, სოიოს ცილას, მზესუმზირის ზეთს, სახამებელს და შაქარს. გემოს გასაუმჯობესებლად ამატებენ სხვადასხვა არომატს, ხელოვნურ ფერს და სხვა საკვებ დანამატებს.

კიბორჩხალას ხორცს აქვს იგივე საკვები ნივთიერებები, როგორც ზღვის პროდუქტების სხვა პოპულარულ სახეობებს და ვერცხლისწყლის უფრო დაბალი შემცველობითაა, ვიდრე მარლინი, ხმალთევზა და ტუნა.

ის მდიდარია:

  • ვიტამინი B12
  • ფოლატი
  • რკინა
  • ნიაცინი
  • სელენი
  • თუთია

ის სავსეა ცილებით, რაც მნიშვნელოვანია კუნთების ასაშენებლად და შესანარჩუნებლად. ის ასევე შეიცავს ომეგა 3 ცხიმოვან მჟავებს, ვიტამინ B12-ს და სელენს. ეს ნუტრიენტები მნიშვნელოვან როლს ასრულებენ ზოგადი ჯანმრთელობის გაუმჯობესებაში და ხელს უშლიან სხვადასხვა ქრონიკული მდგომარეობის განვითარებას. ასევე აუცილებლად აღსანიშნია:

  1. ინარჩუნებს ტვინს ფუნქციურ მდგომარეობაში - კვლევებმა აჩვენა, რომ ადამიანებს, რომლებიც კვირაში ერთხელ მაინც მიირთმევენ კიბორჩხალას, აქვთ დემენციისა და ალცჰაიმერის დაავადების რისკი. ეს დაცვა შეიძლება გამოწვეული იყოს ომეგა 3 ცხიმოვანი მჟავების მაღალი შემცველობით.
  2. აუმჯობესებს გულის მუშაობას
  3. გვეხმარება ანემიის პრევენციაში

კიბორჩხალა ფასის მხრივ არ გამოირჩევა ხელმისაწვდომობით, მაგრამ მისი უამრავი დადებითი თვისება თუ ერთგვარი სტიმული გახდა თქვენთვის და გასინჯავთ ამ პროდუქტს, დიდია შანსი რომ ის თქვენი საყვარელი დელიკატესი გახდეს.

მიდიების მრავალი სახეობაა, როგორც მტკნარი, ასევე მარილიანი, მაგრამ ჯიში, რომელიც სავარაუდოდ თქვენს თეფშზე მოხვდება, არის ლურჯი მიდია. 

ეს არსებები ცხოვრობენ ლურჯ-შავ ორსარქველოვან გარსში. თავად მიდია რუჯისფერია და სავსეა ცილებით, ვიტამინებითა და მინერალებით.

ისინი ძირითადად ერთ ადგილას რჩებიან, ჭამენ პლანქტონს, რომელსაც ისინი ფილტრავენ წყლისგან. ზოგჯერ მოიხმარენ ბაქტერიებსა და ტოქსინებს, რაც მათ პოტენციურად სახიფათოს ხდის, მაგრამ მათი მომზადებისას ყველა ეს დამაბინძურებლები ნადგურდება.

მიდიები თბილისში ევროპროდუქტის ქსელში შეგიძლიათ შეიძინოთ.

ისინი ნუტრიციებით მდიდარია და  100 გრამი ორთქლზე მოხარშული ამ მახასიათებლებითაა წარმოდგენილი:

კალორია: 146

ცილა: 20 გრამი

ცხიმი: 4 გრამი

ნახშირწყლები: 6 გრამი

ბოჭკოვანი: 0 გრამი

შაქარი: 0 გრამი

ასევე მასში არის ბევრი ვიტამინი და მინერალი, მათ შორის:

  • რკინა
  • ვიტამინი C
  • ვიტამინი A
  • კალციუმი

მათ აქვთ შთამბეჭდავი კვების პროფილი. უნიკალური საკვები ნივთიერებების ნაზავი ნიშნავს, რომ აქვთ ჯანმრთელობის რამდენიმე სარგებელი, მათ შორის:

მაღალი ხარისხის ცილა

როგორც სხვა მოლუსკები, ისინიც ცილების შესანიშნავი წყაროა და  შეიცავს ყველა აუცილებელ ამინომჟავას. მათი ცილის შემცველობა აღემატება ფარფლების მქონე თევზებისას. მათში შემავალი ცილა ადვილად ითვისება, ამიტომ ორგანიზმი სრულ სარგებელს იღებს. პროტეინი მრავალ როლს ასრულებს თქვენს ჯანმრთელობაში, კუნთების აშენებაში, იმუნური სისტემის გაძლიერებაში, ძვლების გაძლიერებაში და დაზიანებების სამკურნალოდ. მხოლოდ 100 გრამი მიდია უზრუნველყოფს საშუალო ადამიანის ყოველდღიური ცილის 40%-ს.

გულის ჯანმრთელობა

ომეგა 3 ცხიმოვანი მჟავები აუცილებელია გულის ჯანმრთელობისთვის. ისინი ინარჩუნებენ რეგულარულ გულისცემას, აქვეითებენ არტერიულ წნევას და ეხმარებიან სისხლძარღვებს იმუშაონ სრულფასოვნად. მიდიები მდიდარია საზღვაო ომეგა -3-ით, ასევე შედის  EPA და DHA.

წონის კლება

თუ წონაში დაკლებას ცდილობთ, მიდიები კალორიებისგან დაცლილ მსუყე საკვებს გაძლევთ. სცადეთ მათი ორთქლზე მოხარშვა და არომატის დამატება უკალორიული სანელებლებით.

ბუნებრივია, რომ მიდიების ყიდვა ამ პროცესის პირველი ნაწილია და როგორც აღვნიშნეთ, ევროპროდუქტში შეგხდებათ სხვადასხვა ტიპი. 

ინგრედიენტები

1 კგ მიდია

ზეითუნის ზეთი

1 ხახვი, წვრილად დაჭრილი

2 კბილი ნიორი, წვრილად დაჭრილი

75 მლ მშრალი თეთრი ღვინო

1 მუჭა ახალი ოხრახუში, დაჭრილი

მომზადების მეთოდი:

  1. გაასუფთავეთ მიდიები. თუ რომელიმე მიდია გახსნილია, მსუბუქად დაჭერით მყარ ზედაპირზე. თუ ისინი არ გაიხსნებიან, ამ შემთხვევაში გადაყარეთ.
  2. გააცხელეთ ზეითუნის ზეთი ფართო ტაფაზე. დაუმატეთ ხახვი და ნიორი და მოხარშეთ მანამდე, სანამ დარბილდება, მაგრამ არ დაიბრაწება. (ზეითუნის ზეთი ფასი, შეგიძლიათ იხილოთ სუპერმარკეტების ქსელ ევროპროდუქტის ვებსაიტზე)
  3. დაასხით ღვინო და ადუღეთ ერთი წუთით
  4. დაუმატეთ მიდიები. შემდეგი დაჭრილი ოხრახუშის უმეტესი ნაწილი, ტაფას დაახურეთ თავსახური და დაახლოებით 3-4 წუთის განმავლობაში აცადეთ. დროდადრო მოურიეთ. მიდიები მაშინაა მზად, როცა ისინი გაიხსნება. დარწმუნდით, რომ გადაყარეთ ყველა ისეთი, რომელიც არ იხსნება.
  5. მოაყარეთ დარჩენილი ოხრახუში, გადმოიღეთ მიდიები თასში, დაასხით მოხარშული სითხე და მიირთვით ცოპურთან ერთად.

გაყინული მიდიების მომზადება

გაყინული მიდიების მომზადება შეიძლება დამოკიდებული იყოს იმაზე, არის თუ არა ნაჭუჭით, ან მის გარეშე. უსაფრთხოების მიზნით, ყოველთვის უნდა იყოს მოხარშული გაყინვამდე. საუკეთესო შედეგის მისაღებად მიჰყევით შეფუთვაზე მითითებულ ინსტრუქციას.

თუ ჯერ კიდევ ნაჭუჭშია, შეგიძლიათ ორთქლზე მოხარშოთ წყლით, ღვინით ან ბულიონით სავსე ქვაბში ხუთიდან შვიდი წუთის განმავლობაში, ან სანამ ნაჭუჭები არ გაიხსნება. ასევე შეგიძლიათ შეწვათ მაღალ ცეცხლზე ზეთში, ან კარაქში. უკვე ნახსენები პრინციპი აქაც მეორდება - გადაყარეთ ნებისმიერი მიდია, რომელიც არ არის გახსნილი.

გაყინული მიდიები, რომლებიც ნაჭუჭის გარეშე არიან, ბევრ სამუშაოს არ საჭიროებენ. ეს პროდუქტი უკვე მოხარშული და გაწმენდილია და შეიძლება საერთოდ არ დაგჭირდეთ მათი მომზადება.

მიდიები ფასის მხრივ არ გადის ძვირიანი პროდუქტების კატეგორიაში, ასე რომ, სრულებით შესაძლებელია თქვენი რაციონის ხშირი შემადგენელი ნაწილი გახდეს.

როგორ ვჭამოთ მიდიები

იპოვეთ დიდი ცარიელი ნაჭუჭი, რომელიც არ არის გატეხილი და კარგი ფორმა აქვს ხელში დასაჭერად (ან ამოიღეთ ხორცი სრულყოფილი ნაჭუჭიდან და ის გამოიყენეთ). ეს იქნება თქვენი დამხმარე საშუალება.

დაიჭირეთ ცარიელი გარსი ცერა თითსა და საჩვენებელ თითს შორის, ისე რომ თქვენ მარტივი მოძრაობით შეძლოთ მისი გახსნა და დახურვა.

გამოიყენეთ ნაჭუჭი, რომ დაიჭიროთ და ნაზად ამოიღოთ ხორცი სხვა ნაჭუჭიდან.

ეს თქვენი დამხმარე საშუალება ზუსტად ჩანგლის ფუნქციას ასრულებს და ასე უნდა მიირთვათ მიდიების ხორცი.

რა არის კრევეტი? მათ ახლო ნათესავებს მიეკუთვნება კირჩხიბები, კიბორჩხალები და ლობსტერები. კრევეტებს ახასიათებთ ნახევრად გამჭვირვალე სხეული, გაბრტყელებული - გვერდიდან გვერდზე და მოქნილი მუცელი, რომელიც კუდით მთავრდება. 

დანართები მოდიფიცირებულია ცურვისთვის, ხოლო ანტენები გრძელი და მათრახის მსგავსია. კრევეტები გვხვდება ყველა ოკეანეში - არაღრმა და ღრმა წყალში და მტკნარი წყლის ტბებში. ბევრი სახეობა კომერციულად მნიშვნელოვანია, როგორც საკვები. 

კრევეტების სიგრძე რამდენიმე მილიმეტრიდან 20 სმ-ზე მეტს აღწევს; საშუალო ზომა არის დაახლოებით 4-დან 8 სმ-მდე.

კრევეტები ზღვის პროდუქტების ერთ-ერთი გამორჩეული პროდუქტია. ისინი დიდ როლს ასრულებენ კვებით ჯაჭვში და მნიშვნელოვანი საკვები წყაროა დიდი ცხოველებისთვის, როგორიცაა თევზი და თუნდაც ვეშაპი. 

ბევრი სახეობა ადამიანისთვის საკვებად ვარგისია. კრევეტების კომერციული სახეობები ხელს უწყობს ინდუსტრიას, რომლის ღირებულება წელიწადში 50 მილიარდი დოლარია.

კრევეტების ფასი სხვადასხვა მახასიათებლებზეა დამოკიდებული. ევროპროდუქტში ამ პროდუქციის მრავალფეროვანი არჩევანი დაგხვდებათ. 

აქ არის - ზღვის დელიკატესი / "სამეფო კრევეტები ნიჟარაში”, კრევეტები მარილწყალში და ა.შ.

კრევეტების რეცეპტი

უპირველეს ყოვლისა, მოათავსეთ თასში და შეზილეთ სანელებლების მასაში. კარგად აურიეთ, რათა დარწმუნდეთ, რომ კრევეტები კარგად არის დაფარული ზღვის მარილით, სხვადასხვა სუნელით, პაპრიკასა და წითელი წიწაკის ფანტელებით. მათ აქვთ რბილი არომატი, ამიტომ ისინი იღებენ ნებისმიერ გემოს, რომელსაც მას შესთავაზებთ.

ჩართეთ გაზქურა და გააცხელეთ ზეთი, ან საუკეთესო კარაქი საშუალო და მაღალ ცეცხლზე. 

შემდეგ ცხელ ტაფაზე კრევეტები დაამატეთ. თუ ისინი კონტაქტზე არ შიშინებენ, შემდეგ ჯერზე ტაფა ცოტა უფრო მეტ ხანს გააცხელეთ.

თითოეულ მხარეს კრევეტები მოხარშეთ 2-3 წუთის განმავლობაში, ამ პროცესში მხოლოდ ერთხელ უნდა გადაატრიალოთ. კრევეტების ზომასა და რაოდენობაზეა დამოკიდებული, მაგრამ ჩვეულებრივ 4-დან 6 წუთამდე დასჭირდება მომზადებას.

როგორც მთელი ბლოგის განმავლობაში მიმოვიხილეთ, ზღვის პროდუქტები გარდა იმისა, რომ ყველასთვის სასურველი დელიკატესია და სპეციფიკური გემოთი და არომატით გამოირჩევა, ისინი გვაძლევენ უამრავ ვიტამინსა და ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო ნივთიერებებს. 

ევროპროდუქტი ის ადგილია, სადაც ეს ჯანსაღი და გემრიელი პროდუქტები ფართო ასორტიმენტით დაგხვდებათ.