ნაყინი — მეტი, ვიდრე უბრალოდ დესერტი
გაყინული დესერტებით ადამიანები საუკუნეების განმავლობაში გრილდებოდნენ, ბევრად უფრო ადრე, ვიდრე ნაღების ბაზაზე დამზადებული ნაყინი შეიქმნებოდა. მაგალითად, ამბობენ, რომ რომაელ იმპერატორ ნერონს ძალიან უყვარდა მთიდან ჩამოტანილი თოვლისაგან დამზადებული დესერტი, რომელშიც თაფლსა და ხილის წვენებს ურევდნენ. გავრცელებული მოსაზრებებით, ნაყინის რეცეპტი ევროპაში მარკო პოლომ ჩაიტანა, საფრანგეთს კი ეს დესერტი კატერინა მედიჩიმ გააცნო, თუმცა ძნელი სათქმელია რომელი ვერსიაა ჭეშმარიტი.
შუა საუკუნეებში არაბულ სამყაროში შაქრიან სასმელ შარბათს რძე დაუმატეს, მათვე აღმოაჩინეს, რომ ყინულზე მარილის დაყრა ლღობას ანელებდა. ეს ცოდნა ევროპაში გავრცელდა და ნაყინი სამეფო კარის საყვარელ დესერტად იქცა. მოგვიანებით, 1851 წელს ბალტიმორელმა რძის მევაჭრემ, ჯეიკობ ფასელმა, რომელსაც მალფუჭებადი ნაღები დიდი რაოდენობით მორჩებოდა ხოლმე, პირველი საწარმო გახსნა და ნაყინი ყველასათვის ხელმისაწვდომი გახდა.