გლუტენის აუტანლობა – რას გულისხმობს და რა უნდა მიირთვათ?
გლუტენი ცილაა, რომელიც ხორბალში, ქერში, ჭვავსა და სხვა მარცვლეულში გვხვდება. ის ცომს ელასტიკურობას ანიჭებს. ბოლო წლებში სულ უფრო და უფრო მეტი ადამიანი საუბრობს ამ ორგანული ნაერთის უარყოფით მხარეებზე. იგულისხმება, რომ შესაძლოა ზოგიერთ ადამიანს გლუტენის აუტანლობა აწუხებდეს, რაც სხვადასხვა სიმპტომით ვლინდება.
ამ მდგომარეობის მასშტაბის აღსაქმელად შეგვიძლია აშშ-ის მაგალითი მოვიყვანოთ, სადაც მოსახლეობის დაახლოებით 6% — 20.1 მილიონი ადამიანი — გლუტენის შემცველ პროდუქტებს ვერ იღებს. ამ ადამიანებს, ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად, კვების რეჟიმის ცვლილება უწევთ.
ერთად გავარკვიოთ რას ნიშნავს გლუტენის აუტანლობა, როგორ ვლინდება ის, რომელი პროდუქტებია რეკომენდებული და რომელს უნდა ერიდოთ.