დღეს ხორცი ერთ-ერთი ყველაზე მოთხოვნადი პროდუქტი და ძვირფასი დელიკატესია. ამას ძალიან ლოგიკური მიზეზი აქვს - იგივე ბოსტნეულთან შედარებით, ხორცი შეიცავს ბევრად მეტ ცილას, კალორიასა და ცხიმს.

ყველა ეს ჩამოთვლილი ადამიანისთვის სასიამოვნო და თან დამაკმაყოფილებელი ნუტრიენტია, რაც განაპირობებს კიდეც პროდუქტის პოპულარობას.

გარდა იმისა, რომ გემრიელი და მსუყეა, ხორცს ძალიან დიდი წვლილი აქვს შეტანილი “ჭკვიანი და თანამედროვე” ადამიანის ჩამოყალიბებაში.

ხორცში არსებული  ცილები, რკინა და ბევრი სხვა საკვები ნივთიერება, უზრუნველყოფს ორგანიზმის ზრდა-განვითარებას. 

ბევრი მკვლევარი ვარაუდობს, რომ, მას შემდეგ, რაც უთვალავი წლის წინ ჩვენი წინაპრების რაციონში ხორცი გამოჩნდა, ამან ხელი შეუწყო ადამიანის ტვინის ზრდას, კომუნიკაციის უნარების გაძლიერებასა და ქვის ხელსაწყოების უფრო ეფექტურად გამოყენებას.

ამ პრეისტორიული პერიოდიდან დღემდე, ხორცს არ დაუკარგავს მოწინავე როლი ადამიანების ცხოვრებაში. 

რაც შეიცვალა არის ის, რომ ტვინის გაზრდილი შესაძლებლობები დაგვეხმარა მოგვეფიქრებინა პროდუქტის ახალ-ახალი კატეგორიები, რამაც განაპირობა, რომ ხორცი უფრო მრავალფეროვანი ასორტიმენტით ყოფილიყო ჩვენს რაციონში. 

რაც მთავარია, ძველი დროისგან განსხვავებით, გავიაზრეთ, რომ აუცილებელია წარმოების ხარისხისა და სტანდარტების დაცვა.

დღეს ძალიან დიდი ყურადღება ექცევა პროდუქციის სწორ წარმოებას. ევროპული უმაღლესი ხარისხის ხორცპროდუქტები საქართველოში ევროპროდუქტში შეგხვდებათ. 

აქ წარმოდგენილი ბრენდები დამზადების სპეციფიკური ტექნოლოგიებით დღემდე ლიდერობენ მსოფლიო ბაზარზე. გარდა ასე ყურადსაღები ხარისხისა, ევროპროდუქტის ქსელში არსებული ნაწარმი ქართულ ბაზარზე მრავალფეროვნებითა და სიუხვით გამოირჩევა.

სანამ დეტალებში შევალთ, მანამდე მოგახსენებთ პროდუქტის თვისებების შესახებ.

  • მასში არის იოდი, რომელიც ეხმარება ორგანიზმს ფარისებრი ჯირკვლის ჰორმონის გამომუშავებაში.
  • რკინა საჭიროა ჩვენს ორგანოებში ჟანგბადის გადასატანად.
  • თუთია მნიშვნელოვანია იმუნური სისტემის სიძლიერისთვის. ის მოქმედებს კანის სიჯანსაღეზე. ხელს უწყობს ზრდას, განვითარებას, რეპროდუქციულ ჯანმრთელობას.
  • თუ დაგაინტერესებთ, რა ვიტამინს შეიცავს ხორცი, გეტყვით, რომ მასში არის ვიტამინი B12, რომელიც პირდაპირ კავშირშია ნერვულ სისტემასთან
  • ომეგა 3 ხელს უწყობს როგორც გულის, ასევე ტვინის ჯანმრთელობას.

ასე რომ, ბევრი მიზეზია იმისა, თუ რისთვის არის საჭირო ხორცი. მთავარია, გაითვალისწინოთ დამზადების ტექნოლოგიები და პროდუქტის ხარისხი, რომლის შეძენასაც გეგმავთ. 

ასევე, გაითვალისწინეთ, რომ წითელი და გადამუშავებული ხორცის სისტემატურად, დიდი რაოდენობით მიღება არ არის რეკომენდირებული. 

ევროპული ხორცპროდუქტები ნიშან-თვისებებით, წარმოების ტექნოლოგიითა და შემადგენლობით განსხვავდება. საერთაშორისო ბაზარზე არსებობს ძირითადი პროდუქტები, რომლებიც ყველაზე პოპულარულია: ლორი, ბეკონი, ძეხვი, სოსისი, მორტადელა, სალიამი, სერველადი, პაშტეტი. 

ასევე, მათ არ ჩამორჩება ხამონი და პროშუტო, ორივე მათგანი ძალიან მოთხოვნადი პროდუქტია განსაკუთრებით ევროპის ქვეყნებში - ესპანეთი, იტალია.

ხამონი არის ესპანური ლორი. სპეციალური პირობებია საჭირო ღორის ხორცის დაძველებისთვის, რომ საბოლოო შედეგი სრულყოფილი იყოს. ხამონი მზადდება ღორის ხორცის უკანა ფეხისგან. უძვლოს შემთხვევაში კი ფეხის ის ნაწილი გამოიყენება, სადაც კუნთოვანი მასა დიდია.

დიდი მნიშვნელობა აქვს ღორის ჯიშს. ყველაზე ძვირფასია გარეული შავი ღორის “იბერიკოს” ხამონი. მასში ცხიმოვანი ნაწილი და კუნთოვანი მასა გაცილებით მეტია და  ესაა სპეციფიკურ გემოს მიზეზი. შესაბამისად, ამ განსაკუთებულობის გამო, “იბერიკოს” ხამონი, ფასით განსხვავდება სხვა მსგავსი ნაწარმისგან.

ევროპროდუქტში შეგიძლიათ შეიძინოთ “ელპოზოს” ესპანური ხამონი. კომპანიას აქვს განსაკუთრებული მიდგომა -  მინდვრებსა და ფერმებში მოშინაურებული ჰყავთ ზემოთ ნახსენები “იბერიკო”, სადაც მათ ისეთ პირობებს უქმნიან, როგორიც ცხოველებს ბუნებრივ გარემოში აქვთ - ისინი იკვებებიან ბალახითა და რკოთი.

რაც შეეხება პროშუტოს - ეს არის იტალიური ლორი. ხამონისგან განსხვავებით, ის მზადდება ღორის წინა ფეხის ხორცისგან, რის გამოც პროშუტო რბილი ტექსტურისაა და ნაკლებად გამომშრალია.

ევროპროდუქტში იტალიური კომპანია “სორენტინოს” პროშუტო დაგხვდებათ. სორენტინო ხორცპროდუქტების ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული  ბრენდია იტალიაში. საწარმოს ხარისხის გარანტად არაერთი სერტიფიკატი გამოდგება.

ევროპროდუქტის ქსელში პროშუტოს ფასი ხარისხთან მიმართებაში საკმაოდ ხელმისაწვდომია.

სპეციალური ცოდნაა საჭირო, რომ ადამიანმა სწორად დაჭრას ხამონი და პროშუტო. ეს არის დიდი ხნის ტრადიცია, რომელიც შუა საუკუნეებიდან მომდინარეობს. ღორის დაჭრა იწყება ზემოდან და გრძელდება მარცხნიდან მარჯვნივ.


ლორი და ბეკონი

ლორი - მის დასამზადებლად გამოიყენება ღორის, ინდაურისა და ძროხის ხორცი. გვხდება სხვადასხვა ტიპის ნაწარმი - მათ შორის ძალიან პოპულარულია შებოლილი ლორი. არსებობს ასევე დამარილებულ-მოხარშული და შებოლილ-მოხარშული პროდუქცია.

აუცილებლად უნდა ვახსენოთ ინდაურის ლორი, ამ ფრინველის ხორცის ნაწარმი განსხვავდება დამზადების ტექნოლოგიით. 

გვხვდება როგორც კლასიკური ინდაურის ლორი, ასევე ინდაურის გულმკერდის ლორი. ეს უკანასკნელი მისი დაბალი ცხიმიანობის გამო ერთ-ერთი ყველაზე უსაფრთხო პროდუქტია.

არა მხოლოდ გულმკერდის, ზოგადად ინდაურის ლორი და ხორცი ძალიან უსაფრთხოა ჩვენი ჯანმრთელობისთვის. 

ის სავსეა მინერალებით, ვიტამინებით და ამავდროულად დიეტური პროდუქტია.  ინდაურის დიეტური ხორცი შეიცავს ძალიან მნიშვნელოვან B6, B12, A,  E ვიტამინებს. რკინას, კალციუმს, ნატრიუმს, ფოსფორს, კალიუმს, იოდს, მაგნიუმს. 

ამიტომ, ინდაურის ხორცი მისი სასარგებლო თვისებების გამო, ფიტნეს მწვრთნელების ერთ-ერთი რჩეული საკვებია.

მიუხედავად იმისა, რომ მასში ცხიმი ცოტა რაოდენობითაა, ეს სრულებით საკმარისია ორგანიზმის ცხიმოვანი მჟავებით მოსამარაგებლად.

დამატებითი ინფორმაციის მისაღებად იხილეთ ჩვენი ბლოგი - რატომ არის ინდაურის ხორცი განსაკუთრებულად სასარგებლო?

ევროპროდუქტის ქსელი ზუსტად ის ადგილია, სადაც ამ ძალიან უსაფრთხო და გემრიელი ფრინველის ხორცი ფართო ასორტიმენტით შეგხვდებათ.

აქ არის ინდაურის მორტადელა, სალიამი, სოსისი, სასენდვიჩე ლორი, ინდაურის კოტლეტი, ძეხვი, ინდაურის პაშტეტი. ყველა მათგანი ცნობილი ევროპული ბრენდის ნაწარმია.

არ დაგვავიწყდეს ბეკონი

ბეკონი არის ფენა-ფენა აწყობილი ლორი. მასში შედის როგორც ღორის ფილეს ნაწილები, ასევე ცხიმი. “ელპოზოს” ბეკონის ფასი საკმაოდ ხელმისაწვდომია. მისი მირთმევა ბევრ სხვადასხვა სიტუაციაში შეგიძლიათ.

იტალიურად მორტადელა ნიშნავს მოხარშულ ძეხვს. ევროპაში გავრცელებულია როგორც ღორის ხორცის, ასევე ინდაურის მორტადელა.

ევროპროდუქტში შეგიძლიათ შეიძინოთ “ელპოზოს” უკვე ნახსენები “იბერიკოს” ღორის მორტადელა. 

„ელპოზოს“ პროდუქტი არის გენმოდიფიცირებული ნივთირებებისა და გლუტინისგან თავისუფალი - GMO Free, Gluten Free. ხორცპროდუქტში უგლუტენობა გულისხმობს, რომ გამოყენებულია გაუყინავი ხორცი.  ფარშირების პროცესის შემდეგ კი მცენარეული შემკვრელების საჭიროება არ არის.

მაღაზიათა ქსელში თქვენ გაქვთ საშუალება შეიძინოთ მთელს მსოფლიოში განთქმული ბოლონიური მორტადელა.

ამ პროდუქტს ძალიან დიდი ისტორია აქვს. ის ჯერ კიდევ მოხსენიებული იმ პერიოდის დოკუმენტებში, რომლებიც რენესანსის დროით თარიღდება. 

ინდაურის ხორცი უკვე მოვიხსენიეთ დადებით კონტექსტში. ამ შემთხვევაშიც, ინდაურის მორტადელა ერთ-ერთი ყველაზე უსაფრთხო პროდუქტია. ღორთან შედარებით, ინდაურის ხორცში ბევრად ნაკლები ქოლესტერინია, რაც ხელს უწყობს ორგანიზმში სისხლის მიმოქცევის სწორ ფუნქციონირებას.

ძეხვი ყველგანაა, ყველა მაღაზიაში. ამ პროდუქტის შოვნა ნამდვილად არ ჭირს, მაგრამ, ხარისხიანი და ფართო არჩევანი, რომელიც ევროპროდუქტის ქსელშია, სხვაგან არსად დაგხვდებათ.

გარეული ღორის ძეხვი, უმად შებოლილი, მოხარშული საექიმო, უმად გამოყვანილი, ირმის ხორცის ძეხვი, სხვადასხვა ტიპის ინდაურისა და ღორის მორტადელები, ძეხვი პეპერონი - ევროპული ბრენდების ყველა ეს ნაწარმი და კიდევ ბევრი სხვა ევროპროდუქტში შეგიძლიათ შეიძინოთ.

სალიამი ბუტერბროდების განუყოფელი ნაწილია. ის ასევე გამოიყენება ბევრ სხვადასხვა კერძში და მათ შორის ერთ-ერთი მთავარია პიცა.

არსებობს სხვადასხვა ტიპის სალიამი. მაგალითად, უმად გამოყვანილი გამოირჩევა  თავისი სპეციფიკური არომატით. პროდუქტს უმი სისხლის გემო დაკრავს და ეს აქცევს მას განსაკუთრებულად. შეგხვდებათ ობის გარსში დაძველებული სალიამი და ცხიმიანი, რომელიც ცხიმის მარმარილოსებრი ჩანართებითაა წარმოდგენილი.

ევროპროდუქტში სალიამი ფართო არჩევანით ნამდვილად არ ჩამორჩება ძეხვს. შავი წიწაკის გარსში შებოლილი ინდაურის სალიამი, ჯერ მხოლოდ ვიზუალურად იმდენად მომხიბვლელია, რომ რთულია მის გასინჯვაზე უარის თქმა. 

აქვეა გერმანული ხარისხი “მეტენის” სხვადასხვანაირი პროდუქცია: ძროხის ხორცის სალიამი; თეთრი გარსით; პრემიუმ კლასის წიწაკით, “ლენდჰოფისა” და “სორენტინოს” მინი სალიამი.

ყველის  მოყვარულებიც არ რჩებიან უყურადღებოდ. თქვენ შეგიძლიათ შეიძინოთ  “ლაქტიმას” მდნარი ყველი სალიამით.

სალიამი ფასის მხრივ საკმაოდ ხელმისაწვდომია. ამასთან ერთად, ევროპროდუქტი თავის მომხმარებელს ხშირად ანებივრებს ფასდაკლებებით და არც სალიამია გამონაკლისი.

სოსისი და მისი ტკიცინა კანი, რაც განაპირობებს კიდეც პოპულარობას, გამოჰყავთ თავისივე ნაწლავში. 

არსებობს შემდეგი ტიპის სოსისი: მოსახარში, შესაწვავი, გამომშრალი და შებოლილი.

მოსახარში მზადდება ყველანაირი ხორცისგან - იქნება ეს ღორი, ფრინველის თუ საქონლის ხორცი.

შესაწვავი კი საჭიროებს სხვანაირ ტექნოლოგიას. ამ დროს ძირითადად გამოიყენება გოჭის, ან ხბოს ხორცი.

გამომშრალი ევროპაში ცნობილია როგორც “კაბანოსი”. მას შემდეგ ეწოდა მონადირული სოსისი და ჩვენთანაც ამ სახელით დამკვიდრდა.

ღვიძლი მდიდარია ცილებით და ზოგადად მაღალი კვებითი ღირებულება აქვს. აღსანიშნია ისიც, რომ მასში შემავალ ვიტამინებსა და მინერალებს მარტივად ითვისებს ორგანიზმი.

პაშტეტი ევროპროდუქტში რამდენიმე სახით არის წარმოდგენილი - როგორც ვეგეტარიანული, ისე ხორცის.

ქათმის ღვიძლის პაშტეტი საკმაოდ ხელმისაწვდომი პროდუქტია, რომელსაც ჩვენთან შეიძენთ, მდიდარია ცილებით, მასში არის  A ვიტამინი და ფოლიუმის მჟავა, ამიტომ რეკომენდებულია ბავშვებისა და ორსულებისთვის.

ბოსტნეულისა და თევზის კონსერვებთან ერთად ხორცის კონსერვი მრავალფეროვანი არჩევანითაა წარმოდგენილი. აქ არის საქონლის ხორცის კონსერვი. “გროდფურის” წიწილა საკუთარ წვენში და ამავე ბრენდის ღორის ხორცის კონსერვი.

სტეიკი რომ მაქსიმალურად გემრიელი გამოვიდეს, ამისათვის ხორცის სწორად შერჩევაა საჭირო.

 სტეიკის ხორცი დიდი ყურადღებით ირჩევა ხორცპროდუქტების ერთ-ერთ ყველაზე დიდ მწარმოებელ კომპანია “მირატორგში”, რომელიც ევროპროდუქტის ქსელში შეგხვდებათ.

კომპანია აწარმოებს შავი ანგუსის სტეიკს და ის დელიკატესად ითვლება მთელს მსოფლიოში. აბერდინ-ანგუსი მოხსენიებულია როგორც “შავი ოქრო” მისი უმაღლესი ხარისხის გამო. 

ღორის სტეიკი რომ მოვიყვანოთ მაგალითად, შავი ანგუსის ხორცი მასთან შედარებით გამოირჩევა მუდმივი მომწიფებით და ეს პროცესი არ ჩერდება, ხორცი არის მარმარილოსებრი, რაც ნიშნავს, რომ ცხიმოვანი ჩანართები მის შიგნითაა.

ცხოველი გაშვებულია ბუნებრივ გარემო-კლიმატში და ამითაა განპირობებული შეუდარებელი გემო და არომატი.

შავი ანგუსის სტეიკის ფასი შეგიძლიათ იხილოთ მითითებულ ბმულზე

როგორც უკვე დავრწმუნდით, ევროპროდუქტი ის ადგილია, სადაც შეგხვდებათ მთავარი ევროპული ბრენდების უმაღლესი ხარისხის ხორცპროდუქტები.

ყველა ეს კომპანია წლებია უკვე ლიდერობს ევროპულ ბაზარზე. ევროპროდუქტი კი გვაძლევს საშუალებას, ჩვენც მივირთვათ მსოფლიოში ცნობილი ბრენდების დელიკატესები.