როგორც უკვე აღვნიშნეთ, კარაქი არაჯანსაღი პროდუქტი შეიძლება იყოს იმ შემთხვევაში, თუ მის შემადგენლობაში ნაღების გარდა სხვა არაჯანსაღი პროდუქტებიც შედის. რაფსის ზეთი კი ყველაზე ძვირფასი მცენარეული ცხიმია. მისი განმასხვავებული ნიშანი სხვა ცხიმებისგან შემდეგია:
- მცენარეულ ცხიმებს შორის ყველაზე მაღალ ტემპერატურაზე ცხელდება 230 °C და არ კარგავს მის სასარგებლო თვისებებს ცუდი ცხიმების, ანუ გაჯერებული ცხიმების შემცველობა აქვს ყველაზე დაბალი სხვა მცენარეულ ცხიმებს შორის;
- ცხიმოვანი მჟავების (ომეგა 3,6,9) 10-ჯერ მეტი შემცველობა აქვს;
- 90%-ით მეტ უჯერ (კარგ) ცხიმებს შეიცავს;
- E და K ვიტამინების წყაროა;
- ამცირებს ქოლესტერინის დონეს ორგანიზმში (მოჭარბებული ქოლესტერინის დონის გამო ყველაზე რეკომენდებულია ამ ზეთის გამოყენება);
- რეკომენდებულია ბავშვთა კვებისთვის.
შეგახსენებთ, რომ კარაქი ადამიანის კვების ყოველდღიური რაციონის აუცილებელი შემადგენელი ნაწილი უნდა იყოს. თუმცა არ დაგავიწყდეთ, რომ მისი მოხმარების დროს აუცილებელია, დაიცვათ ზომიერება.