ტერ­მი­ნი „ორ­გა­ნუ­ლი“ ბოლო პე­რი­ოდ­ში ძა­ლი­ან პო­პუ­ლა­რუ­ლი გახ­და. სულ უფრო იზ­რდე­ბა მო­თხოვ­ნა ორ­გა­ნულ პრო­დუქ­ცი­ა­ზე და მათი მოხ­მა­რე­ბაც ძა­ლი­ან მო­დუ­რი ხდე­ბა. მარ­კე­ტებ­ში ორ­გა­ნუ­ლი პრო­დუქ­ცია ცალ­კე დახ­ლებ­ზე, თვალ­სა­ჩი­ნო ად­გი­ლებ­ზეა გან­ლა­გე­ბუ­ლი. რო­დე­საც მომ­ხმა­რე­ბე­ლი შე­ფუთ­ვა­ზე ხე­დავს წარ­წე­რას „ორ­გა­ნუ­ლი“, მის­თვის პრო­დუქ­ცი­ის ხა­რის­ხის შე­სა­ხებ ინ­ფორ­მა­ცია უკვე გა­სა­გე­ბია და ზედ­მე­ტი ფიქ­რის გა­რე­შე იღებს ყიდ­ვის გა­და­წყვე­ტი­ლე­ბას. მი­უ­ხე­და­ვად ამი­სა, ბევ­რმა და მათ შო­რის მა­თაც, ვინც ორ­გა­ნულ პრო­დუქ­ცი­ას ანი­ჭებს უპი­რა­ტე­სო­ბას, დე­ტა­ლუ­რად არ იცის, რას ნიშ­ნავს ეს ტერ­მი­ნი და კონ­კრე­ტუ­ლად რა უპი­რა­ტე­სო­ბე­ბი აქვს ორ­გა­ნულ საკ­ვებს.

ტერ­მი­ნე­ბი ეკო, ბიო, ორ­გა­ნუ­ლი კი სი­ნო­ნი­მე­ბია და აღ­ნიშ­ნავს ეკო­ლო­გი­უ­რად სუფ­თა პრო­დუქტს. ამე­რი­კის კონ­ტი­ნენტზე უფრო “ორ­გა­ნუ­ლი” იხ­მა­რე­ბა, ევ­რო­პა­ში “ბიო” და “ეკო”. ორ­გა­ნუ­ლია პრო­დუქ­ტი, რომ­ლის წარ­მო­ე­ბის არც ერთ ეტაპ­ზე არ გა­მო­ი­ყე­ნე­ბა შხამ-ქი­მი­კა­ტე­ბი, ჯან­მრთე­ლო­ბი­სათ­ვის მავ­ნე კონ­სერ­ვან­ტე­ბი, ჰორ­მო­ნე­ბი, ან­ტი­ბი­ო­ტი­კე­ბი. ნე­ბის­მი­ერ პრო­დუქტზე ორ­გა­ნუ­ლო­ბა აღი­ნიშ­ნე­ბა რო­გორც წარ­წე­რით (ORGANIC - BIO), აგ­რეთ­ვე სა­ერ­თა­შო­რი­სო სიმ­ბო­ლო­თი, რო­მე­ლიც მხო­ლოდ ორ­გა­ნუ­ლი (ბიო) საკ­ვე­ბის შემ­თხვე­ვა­ში არის და­ტა­ნი­ლი პრო­დუქ­ტის შე­ფუთ­ვა­ზე.

უფრო ნათ­ლად რომ და­ი­ნა­ხოთ, თუ რა გან­სხვა­ვე­ბაა ორ­გა­ნულ და არა­ო­გა­ნულ პრო­დუქ­ცი­ას შო­რის, ამას კა­რა­ქის მა­გა­ლით­ზე გან­ვი­ხი­ლავთ:

  • პი­რუ­ტყვი, რომ­ლის­გან მი­ღე­ბუ­ლი რძი­თაც ორ­გა­ნუ­ლი კა­რა­ქი მზად­დე­ბა, იკ­ვე­ბე­ბა მხო­ლოდ ორ­გა­ნუ­ლი, არა­გენ­მო­დი­ფი­ცი­რე­ბუ­ლი, ჰორ­მო­ნე­ბის­გან თა­ვი­სუ­ფა­ლი საკ­ვე­ბით. არა­ორ­გა­ნუ­ლი რძის ნა­წარ­მის მი­ღე­ბი­სას არ ვართ და­ზღვე­ულ­ნი იმის­გან, რომ პი­რუ­ტყვს არ აქვს ზრდის და­მაჩ­ქა­რე­ბე­ლი ჰორ­მო­ნე­ბი თუ გენ­მო­დი­ფი­ცი­რე­ბუ­ლი საკ­ვე­ბი მი­ღე­ბუ­ლი.
  • ორ­გა­ნუ­ლი კა­რა­ქის მწარ­მო­ე­ბელ ფერ­მებ­ში პი­რუ­ტყვი­სათ­ვის და­მა­ხა­სი­ა­თე­ბე­ლი და­ა­ვა­დე­ბე­ბის მკურ­ნა­ლო­ბა ხდე­ბა ტრა­დი­ცი­უ­ლი/ბუ­ნებ­რი­ვი მე­თო­დე­ბით, არ ხორ­ცი­ელ­დე­ბა ზედ­მე­ტი მე­დი­კა­მენ­ტო­ზუ­რი ჩა­რე­ვა. არა­ორ­გა­ნულ/სტან­დარ­ტულ წარ­მო­ე­ბებ­ში ხშირ შემ­თხვე­ვა­ში სხვა­დას­ხვა და­ა­ვა­დე­ბას ან­ტი­ბი­ო­ტი­კე­ბის სა­შუ­ა­ლე­ბით ებ­რძვი­ან, რაც პირ­და­პირ უარ­ყო­ფით გავ­ლე­ნას ახ­დენს რძის ხა­რისხზე.
  • ორ­გა­ნულ წარ­მო­ე­ბებ­ში ხა­რის­ხი­ა­ნი პრო­დუქ­ტის მი­სა­ღე­ბად მთა­ვა­რი პი­რო­ბაა, რომ პი­რუ­ტყვმა დიდი დრო გა­ა­ტა­როს ღია ცის ქვეშ, რაც ბუ­ნებ­რი­ვად აუმ­ჯო­ბე­სებს რო­გორც რძის ხა­რისხს ასე­ვე მის ცხი­მი­ა­ნო­ბას თუ გე­მოს, მა­შინ, რო­დე­საც სხვა შემ­თხვე­ვა­ში უპი­რა­ტე­სო­ბას და­ხუ­რულ ფერ­მებს ანი­ჭე­ბენ.

ქარ­თულ ბა­ზარ­ზე ხე­ლი­საწ­ვდო­მი და­ნი­უ­რი ბრენ­დის „ლურ­პა­კის“ მა­გა­ლით­ზე უფრო კონ­კრე­ტუ­ლად რომ გან­ვი­ხი­ლოთ, ბრენ­დის ორ­გა­ნუ­ლი და არა­ორ­გა­ნუ­ლი ხა­ზის კა­რა­ქის წარ­მო­ე­ბის პრო­ცეს­ში იკ­რძა­ლე­ბა ჰორ­მო­ნე­ბი­სა თუ ან­ტი­ბი­ო­ტი­კე­ბის მი­ცე­მა პი­რუ­ტყვი­სა­თის. თუმ­ცა ორ­გა­ნუ­ლი კა­რა­ქი სპე­ცი­ა­ლუ­რად შექ­მნილ მცი­რე ორ­გა­ნულ ფერ­მებ­ში იწარ­მო­ე­ბა, სა­დაც არა­ნა­ი­რი ქი­მი­უ­რი და­ნა­მა­ტი არ ხვდე­ბა პი­რუ­ტყვის საკ­ვებ­ში, ნი­ა­და­გი, რო­მე­ლიც გა­მო­ი­ყე­ნე­ბა საკ­ვე­ბის მო­საყ­ვა­ნად არ მუ­შავ­დე­ბა სა­სუ­ქით, მხო­ლოდ ბუ­ნებ­რი­ვად მი­ღე­ბუ­ლი გა­სა­ნოყი­ე­რე­ბე­ლი სა­შუ­ა­ლე­ბე­ბი შე­იძ­ლე­ბა და­ე­მა­ტოს. ორ­გა­ნუ­ლი ფერ­მე­ბის მდე­ბა­რე­ო­ბა გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლი ყუ­რა­დღე­ბით არის შერ­ჩე­უ­ლი, რომ ახ­ლომ­დე­ბა­რე ტე­რი­ტო­რი­ა­ზე არ იყოს ინ­დუსტრი­უ­ლი ზონა და ეკო­ლო­გი­უ­რი მდგო­მა­რე­ო­ბა იყოს სა­უ­კე­თე­სო. „ლურ­პა­კი“ ერ­თა­დერ­თი ორ­გა­ნუ­ლი კა­რა­ქია, რომ­ლის შე­ძე­ნაც სა­ქარ­თვე­ლო­შია შე­საძ­ლე­ბე­ლი. ეს არის ბრენ­დი, რომ­ლის კა­რა­ქიც მსოფ­ლი­ოს 95 ქვე­ყა­ნა­ში იყი­დე­ბა. მხო­ლოდ 2020 წელს „ლურ­პა­კის“ 115 000 ტონა კა­რა­ქი გა­ი­ყი­და, რაც 460 მი­ლი­ო­ნი შეკ­ვრა კა­რა­ქია.

ორ­გა­ნუ­ლი საკ­ვე­ბის ჩარ­თუ­ლო­ბას გან­სა­კუთ­რე­ბით დიდი მნიშ­ვნე­ლო­ბა აქვს ბავ­შვთა კვე­ბა­ში, რად­გან პა­ტა­რე­ბის ორ­გა­ნიზ­მი ჩა­მო­ყა­ლი­ბე­ბის პე­რი­ოდ­შია და პრო­დუქ­ცი­ის შე­მად­გენ­ლო­ბა­ში არ­სე­ბულ­მა ქი­მი­ურ­მა და­ნა­მატ­მა მას­ზე შე­იძ­ლე­ბა ნე­გა­ტი­უ­რი გავ­ლე­ნა იქო­ნი­ოს, გა­მო­იწ­ვი­ოს ალერ­გია ან სხვა­დას­ხვა ორ­გა­ნოს სწო­რად ზრდა–გან­ვი­თა­რე­ბის შე­ფერ­ხე­ბა გა­მო­იწ­ვი­ოს. თუმ­ცა ეს არ ნიშ­ნავს, რომ ორ­გა­ნუ­ლი საკ­ვე­ბი მხო­ლოდ ბავ­შვე­ბის­თვი­საა გან­კუთ­ვნი­ლი. დღეს, რო­დე­საც და­ბინ­ძუ­რე­ბუ­ლი გა­რე­მოს მავ­ნე ზე­მოქ­მე­დე­ბა ადა­მი­ა­ნის ცხოვ­რე­ბის ხა­რისხზე ნე­გა­ტი­ურ გავ­ლე­ნას ახ­დენს, მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია რომ სწო­რად და ჯან­სა­ღად იკ­ვე­ბოთ.

დღეს ბა­ზარ­ზე ეკო­ლო­გი­უ­რად სუფ­თა პრო­დუქ­ტე­ბი მთელ მსოფ­ლი­ო­ში 20%-ით ძვი­რია ჩვე­უ­ლებ­რივ პრო­დუქ­ტებ­ზე. და ეს ასეა არა მხო­ლოდ სა­ქარ­თვე­ლო­ში, არა­მედ - მთელ მსოფ­ლი­ო­ში. თუმ­ცა არას­დროს და­გე­ნა­ნოთ ორ­გა­ნულ პრო­დუქ­ტში გა­დახ­დი­ლი მეტ-ნაკ­ლე­ბად მეტი თან­ხა, რად­გან ორ­გა­ნუ­ლი საკ­ვე­ბის მი­ღე­ბა უმ­ნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნე­სია რო­გორც ფი­ზი­კუ­რი, ასე­ვე მენ­ტა­ლუ­რი ჯან­მრთე­ლო­ბი­სათ­ვის. ორ­გა­ნულ საკ­ვებს გა­ცი­ლე­ბით მეტი სა­სარ­გებ­ლო ნუტ­რი­ენ­ტი აქვს ვიდ­რე არა­ორ­გა­ნულს, გა­ცი­ლე­ბით მეტ ან­ტი­ოქ­სი­დანტს შე­ი­ცავს, გა­ნა­კუთ­რე­ბით სა­ჭი­როა მათ­თვის, ვი­საც რა­ი­მე სა­ხის ალერ­გია აქვს ქი­მი­ურ და­ნა­მა­ტებ­ზე, სტა­ბი­ლი­ზა­ტო­რებ­სა თუ კონ­სერ­ვან­ტებ­ზე. ორ­გა­ნუ­ლი კა­რა­ქის მო­ნე­ლე­ბა გა­ცი­ლე­ბით მარ­ტი­ვია მათ­თვი­საც, ვი­საც რძის აუ­ტან­ლო­ბა აწუ­ხებს მსუ­ბუქ ფორ­მებ­ში. სწო­რედ ამი­ტომ წლი­დან წლამ­დე სულ უფრო მეტი ადა­მი­ა­ნი აც­ნო­ბი­ე­რებს ჯან­სა­ღი კვე­ბის მნიშ­ვნე­ლო­ბას და უპი­რა­ტე­სო­ბას ორ­გა­ნულ პრო­დუქ­ცი­ას ანი­ჭებს.