უფრო ნათლად რომ დაინახოთ, თუ რა განსხვავებაა ორგანულ და არაოგანულ პროდუქციას შორის, ამას კარაქის მაგალითზე განვიხილავთ:
- პირუტყვი, რომლისგან მიღებული რძითაც ორგანული კარაქი მზადდება, იკვებება მხოლოდ ორგანული, არაგენმოდიფიცირებული, ჰორმონებისგან თავისუფალი საკვებით. არაორგანული რძის ნაწარმის მიღებისას არ ვართ დაზღვეულნი იმისგან, რომ პირუტყვს არ აქვს ზრდის დამაჩქარებელი ჰორმონები თუ გენმოდიფიცირებული საკვები მიღებული.
- ორგანული კარაქის მწარმოებელ ფერმებში პირუტყვისათვის დამახასიათებელი დაავადებების მკურნალობა ხდება ტრადიციული/ბუნებრივი მეთოდებით, არ ხორციელდება ზედმეტი მედიკამენტოზური ჩარევა. არაორგანულ/სტანდარტულ წარმოებებში ხშირ შემთხვევაში სხვადასხვა დაავადებას ანტიბიოტიკების საშუალებით ებრძვიან, რაც პირდაპირ უარყოფით გავლენას ახდენს რძის ხარისხზე.
- ორგანულ წარმოებებში ხარისხიანი პროდუქტის მისაღებად მთავარი პირობაა, რომ პირუტყვმა დიდი დრო გაატაროს ღია ცის ქვეშ, რაც ბუნებრივად აუმჯობესებს როგორც რძის ხარისხს ასევე მის ცხიმიანობას თუ გემოს, მაშინ, როდესაც სხვა შემთხვევაში უპირატესობას დახურულ ფერმებს ანიჭებენ.