კა­რა­ქი სა­სარ­გებ­ლო და აუ­ცი­ლე­ბე­ლი პრო­დუქ­ტია რო­გორც ბავ­შვე­ბის­თვის, ისე ზრდას­რუ­ლე­ბის­თვის. ის ერთ–ერთი ყვე­ლა­ზე სა­სარ­გებ­ლო ცხო­ვე­ლუ­რი ცხი­მია, რად­გან გა­მო­ირ­ჩე­ვა მა­ღა­ლი კა­ლო­რი­უ­ლო­ბით, დიდი ბი­ო­ლო­გი­უ­რი ღი­რე­ბუ­ლე­ბით და მა­ღა­ლი შეთ­ვი­სე­ბა­დო­ბით. თუმ­ცა კა­რა­ქის მი­ღე­ბის დროს გარ­კვე­უ­ლი ზო­მი­ე­რე­ბის და რე­კო­მენ­და­ცი­ე­ბის დაც­ვაა სა­ჭი­რო. ნე­ბის­მი­ე­რი კა­რა­ქი არაა რე­კო­მენ­დე­ბუ­ლი პურ­ზე წა­სას­მე­ლად ან კუ­ლი­ნა­რი­ა­ში გა­მო­სა­ყე­ნებ­ლად. ყვე­ლამ იცის, რომ არ­სე­ბობს კა­რა­ქი და სპრე­დი, თუმ­ცა კა­რა­ქის სა­ხე­ო­ბებს შო­რის სხვა­ო­ბის შე­სა­ხებ ბევ­რმა არ იცის.

რე­ა­ლუ­რად, კა­რა­ქის და­ახ­ლო­ე­ბით 10 სა­ხე­ო­ბა არ­სე­ბობს, რო­მელ­თა­გან 3 ყვე­ლა­ზე გავ­რცე­ლე­ბუ­ლი ტი­პია: მჟა­ვე ნა­ღე­ბის კა­რა­ქი, ტკბი­ლი ნა­ღე­ბის კა­რა­ქი და გლე­ხუ­რი კა­რა­ქი.

გლე­ხუ­რი კა­რა­ქის ცხი­მი­ა­ნო­ბა უფრო და­ბა­ლია, ტე­ნი­ა­ნო­ბა კი მა­ღა­ლი. ის შე­ი­ცავს 25% წყალს და რძის ცხიმს არა უმე­ტეს 71%-72,5%-ისა. მზად­დე­ბა ასე­ვე პას­ტე­რი­ზე­ბუ­ლი ნა­ღე­ბის­გან. ბა­ზარ­ზე ამ ტი­პის კა­რაქს დიდი წილი უკა­ვია, რად­გან მჟა­ვე ნა­ღე­ბი­სა და ტბი­ლი ნა­ღე­ბის კა­რა­ქე­ბის­გან გან­სხვა­ვე­ბით, მათი ფასი შე­და­რე­ბით და­ბა­ლია.

თუმ­ცა ასე­ვე და­ბა­ლია კვე­ბი­თი ღი­რე­ბუ­ლე­ბაც. ამ ტი­პის კა­რა­ქის გა­მო­ყე­ნე­ბა შე­საძ­ლე­ბე­ლია რო­გორც წა­სას­მე­ლად, ისე კუ­ლი­ნა­რი­ა­ში, თუმ­ცა გე­მოვ­ნუ­რი თვი­სე­ბე­ბი გან­სხვა­ვე­ბუ­ლია.

ტკბი­ლი ნა­ღე­ბის კა­რაქს ახა­სი­ა­თებს კარ­გად გა­მო­ხა­ტუ­ლი გემო და სურ­ნე­ლი, რო­მე­ლიც იქ­მნე­ბა ახა­ლი ნა­ღე­ბის პას­ტე­რი­ზა­ცი­ის შე­დე­გად. შე­იძ­ლე­ბა იყოს მა­რი­ლი­ა­ნი და უმა­რი­ლო. მისი ცხი­მი­ა­ნო­ბა მერ­ყე­ობს 81,5%-82,5%, წყლის შემ­ცვე­ლო­ბა არა უმე­ტეს 16%-ისაა.


შე­არ­ჩი­ეთ მა­ღა­ლი ხა­რის­ხის კა­რა­ქი და არ შე­გე­შინ­დეთ მისი ყო­ველ­დღი­უ­რად სხვა­დას­ხვა და­ნიშ­ნუ­ლე­ბით გა­მო­ყე­ნე­ბა. გახ­სოვ­დეთ, პრე­მი­უმ კლა­სის კა­რაქს გა­მოკ­ვე­თი­ლი ნა­ღე­ბის გემო, პას­ტე­რი­ზე­ბუ­ლი რძის არო­მა­ტი, ღია ფერი და კრე­მი­სებ­რი სტრუქ­ტუ­რა უნდა ჰქონ­დეს.